Timrå gjorde som bottenrivalerna – vann

Bottenstriden i SHL ser ut att bli en superrysare. De tre lägst placerade lagen Timrå, Djurgården och Malmö vann samtliga sina matcher under torsdagen – och förluster för både Brynäs och Linköping gjorde att det hela tajtades till ytterligare.

Timrås lagkapten Jacob Blomqvist gjorde 1–0 mot Örebro. Arkivbild.

Timrås lagkapten Jacob Blomqvist gjorde 1–0 mot Örebro. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2022-03-10 21:29

Ja, den som tycker om streckstrider i botten av en tabell dras nog till SHL som en magnet för tillfället.

Efter torsdagens matcher skedde visserligen inga placeringsförändringar – men resultaten Rögle–Brynäs 3–0, Malmö–Linköping 7–0, Leksand–Djurgården 2–4 och Timrå–Örebro 3–1 innebär att de fem bottenlagen trycks ihop ytterligare.

Inför slutspurten har tian Brynäs på den sista åttondelsfinalplatsen 61 poäng. Lika många har elvan Linköping, precis utanför slutspel. Tolvan Malmö närmade sig dock denna duo, och är nu bara tre poäng efter. Och på negativ kvalplats har Djurgården 57 poäng och Timrå 54. Brynäs, Linköping och Djurgården har fyra matcher kvar att spela, medan Malmö och Timrå har fem återstående matcher.

Kaptenen klev fram

Efter 1–5-smällen i jumbofinalen borta mot Djurgården senast blev Timrå passerat av bottenrivalen och var därmed sist i tabellen för första gången sedan slutet av november.

Det stod 0–0 efter första perioden i hemmamötet med Örebro. Då sade lagkaptenen Jacob Blomqvist till C More:

– Vet att vi måste vinna, det är alltid kul att spela när det gäller som mest. Nu är det bara att passa på att kliva fram och njuta.

Det visade Blomqvist själv, när han tidigt i den andra perioden stänkte in 1–0. Örebro kvitterade i början av den tredje perioden, men drygt tio minuter senare rakade Pontus Åberg in 2–1. I tom kasse fastställde sedan Robin Hanzl 3–1 i tom kasse.

Tre viktiga poäng för Timrå, som före torsdagskvällens match hade fem raka förluster mot Örebro.

Fyra av fem hemma

Värt att notera är att Timrå har fyra av sina återstående fem matcher på hemmais. Och där har laget tagit dubbelt så många poäng (36 på 22 matcher) än borta (18 på 25).

– Vi trivs hemma, vi bra hemmastöd från publiken och det känns ju skönt att ha så många hemmamatcher kvar nu, sade tränaren Fredrik Andersson till C More.

– Det är bra tryck här, det är kul att spela. Vi spelar med bra självförtroende hemma. Så det gäller att fortsätta och försöka ta så mycket vinster vi kan, sade Pontus Åberg.

Örebro å sin sida är fortsatt kvar på den sjätteplats som ger en direktbiljett till kvartsfinal. Detta då sjuan Leksand, som tidigare nämnts, föll mot Djurgården och åttan Färjestad åkte på 1–4 borta mot nya tabelltvåan Luleå.

Fakta: Bottenstriden i SHL

10) Brynäs, 61 poäng, (48 matcher)

____________________

11) Linköping, 61, (48)

12) Malmö, 58, (47)

____________________

13) Djurgården, 57, (48)

14) Timrå, 54, (47)

Grundserien i SHL består av 52 omgångar. Lag 1–6 i SHL går direkt till kvartsfinal, lag 7–10 spelar åttondelsfinal, lag 11–12 har spelat klart och lag 13–14 möts i en kvalserie över sju matcher. Laget som vinner blir kvar i SHL medan det förlorande laget flyttas ner till hockeyallsvenskan.

Återstående matcher:

Brynäs: Rögle (hemma, 12 mars), Oskarshamn (h, 13 mars), Skellefteå (borta, 19 mars), Leksand (h, 24 mars).

Linköping: Skellefteå (h, 13 mars), Oskarshamn (h, 17 mars), Örebro (h, 22 mars), Frölunda (b, 24 mars).

Malmö: Frölunda (b, 12 mars), Djurgården (h, 15 mars), Rögle (h, 17 mars), Rögle (b, 19 mars), Luleå (b, 24 mars).

Djurgården: Örebro (h, 12 mars), Malmö (b, 15 mars), Frölunda (b, 19 mars), Oskarshamn (b, 24 mars).

Timrå: Oskarshamn (h, 12 mars), Luleå (h, 14 mars), Färjestad (h, 17 mars), Färjestad (b, 19 mars), Rögle (h, 24 mars).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!