Tingsryd klart för ångestkval

Segern mot Djurgården visade sig vara förgäves. Nu står det klart att Tingsryd får spela kval mot Västervik om nytt allsvenskt kontrakt. Och i toppen är det fördel Modo inför slutomgången.

Tingsryd får försöka kvala sig kvar i hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Ishockey2023-03-08 21:19

Efter måndagens 3–1-seger hemma mot Djurgården gav Tingsryd sig självt chansen att säkra fortsatt spel i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Men då krävdes att Kristianstad, som har klart bättre målskillnad, närmast ovanför kvalstrecket inte tog poäng borta mot Bik Karlskoga.

Hoppet tändes när hemmalaget tog ledningen i upptakten av den andra perioden – men släcktes sedan snabbt. Kristianstad utjämnade några minuter därpå och fyllde sedan på med tre ytterligare mål i mittakten. 4–2-segern för Kristianstad innebär att Tingsryd har ointagliga fem poäng upp till Skånelaget inför fredagens sista grundserieomgång och i stället får rikta in sig på ett ångestkval mot Smålandsrivalen Västervik.

Desto muntrare miner är det i Kristianstadslägret.

– En enorm lättnad, glädje, stolthet. Jag tycker det är oerhört skönt och bra gjort av oss att utföra det jobbet vi hade framför oss här. Det är hatten av, sade tränaren Mikael Gath i C Mores sändning.

Modo kvar i topp

I den andra änden av tabellen slåss Modo och Björklöven om seriesegern, som ger hemmaplansfördel i hela slutspelet.

Där har Modo alltjämt greppet om förstaplatsen. Samtidigt som Björklöven körde över klara jumbon Västervik med 7–1 vände Ö-vikslaget hemma mot toppkonkurrenten Södertälje. 3–2-segern innebär att Modo fortsatt har en poäng till godo på Björklöven, som avslutar borta mot Södertälje. Modo möter å sin sida Bik Karlskoga på hemmaplan.

Fakta: Så spelas slutomgången i hockeyallsvenskan

+ Fredag: AIK–Tingsryd, Kristianstad–Västerås, Modo–Bik Karlskoga, Mora–Vita Hästen, Södertälje–Björklöven, Västervik–Almtuna, Östersund–Djurgården.

Björklöven, Modo, Mora, Södertälje, Djurgården och Bik Karlskoga är klart för kvartsfinal.

Almtuna, Västerås, Vita Hästen och AIK spelar play in.

Tingsryd och Västervik spelar direktkval om nytt kontrakt.