Titta här, VH – ni är trea i hela vårt avlånga land!

Statistik säger inte allt, men det säger en hel del. Som att...? Jo, att Vimmerby Hockey är ruggigt vassa i powerplay, men det visste ni säkert redan. Frågan är hur bra de står sig i ett rikstäckande perspektiv? Jo, tack. Mycket bra. De är trea i hela vårt avlånga land! "Vi har många hot", säger Anton Carlsson.

Mål – igen! Vimmerby Hockey är ruskigt bra och effektivt i powerplay.

Mål – igen! Vimmerby Hockey är ruskigt bra och effektivt i powerplay.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-11-24 20:30

Onsdag, 22 november: Vimmerby fick fyra chanser i numerärt överläge hemma mot Mörrum. Facit: fyra fullträffar. 

En engångsföreteelse? Icke alls. Bara ytterligare en bekräftelse på att Vimmerby Hockey är oerhört starkt i den här spelformen. "Tigrarna" är totalt överlägset i Södra Hockeyettan med en procentsats på 42.89 i effektivitet i powerplay. VH har gjort 15 mål på 35 försök. Näst bäst i serien procentuellt är jumbon Tyringe på 25.71

Vad är förklaringen?

– Vi har fått ett bra "stäm" och vi både lägger ner mycket tid och snackar mycket om vårt spel och agerande i powerplay, säger assisterande kaptenen Anton Carlsson och fortsätter:

– Vi har många olika hot och varianter. 

Men bör inte motståndarlagen ha läst av er vid det här laget?

– Nja, tydligen inte. De kan inte bara ta bort "Jagge" (Jakob Karlsson) bakom målburen eftersom vi har så många olika sätt att skapa chanser. Vi är nog ganska så oförutsägbara. 

Anton Carlsson är poängbäst av alla spelare i serien i numerärt överläge med nio pinnar, där alla är assist. Lagkompisarna Jakob Karlsson 8 (3+5) och Martin Pärna 7 (4+3) är tvåa och trea på den listan. 

Inga mål hittills från din klubba, hur ser du på det?

– Jag har haft lite problem att skjuta och komma till lägen, sen är jag mer av en passningsspelare och jag tycker att jag har fått upp blicken mer än tidigare. 

Vem kommer förresten på de här varianterna som ni har?

– Vi pratar väldigt mycket och tittar också runt en hel del. Sen ger tränarna oss också stor frihet. 

Så, hur pass högt upp är då VH när vi kommer till powerplay nationellt?

Jo, Sporten har kikat igenom landets samtliga serier och gjort en genomgång, från SHL till division fyra. Och vi kan konstatera att Vimmerby Hockey står sig mycket bra i jämförelse. 

Vi ser att inget lag i SHL kan matcha VH, inte heller i Allsvenskan, Hockeyettan eller division två. Däremot hittar vi två lag i Hockeytrean som är snäppet vassare. Å andra sidan, det lag som har bäst statistik så här långt har bara spelat fyra matcher, nämligen Sveg. De har en procent på 45.00. Tvåa på listan återfinns också i trean, gamla elitklubben och klassiska Vita Hästen från Norrköping, som alltså numera huserar långt ner i seriepyramiden. Fyra och femma på listan är norrlandsklubbarna Vilhelmina och Jokkmokk. 

För Vimmerby Hockey väntar ny match på söndag, en viktig sådan mot toppkonkurrenten Halmstad. Där lär de få bekänna färg ordentligt om det nu blir några chanser i numerärt överläge. Hammers är bäst av alla lag i de tre högsta divisionerna så här långt med 92.69 procent. 

Bäst i PP i Sverige

1) Sveg 45.00 procent

2) Vita Hästen 43.59

3) Vimmerby 42.89

4) Vilhelmina 42.11

5) Jokkmokk 41.67

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!