Tonåringen iskall i VM-dramat: "Skitcoolt"

En glödhet målvakt, en iskall tonåring och en ung veteran som gör mål på nästan allt. Det tog Damkronorna till straffseger över Tyskland efter ett jättedrama. –Det är skitcoolt hur hon går in i ett VM och bara trycker dit straffen, säger målvakten Emma Söderberg om 17-åriga Mira Jungåkers iskalla straffmål i 4–3-segern.

Målvakten Emma Söderberg kramas om av lagkamraterna efter straffsegern i dramat mot Tyskland.

Ishockey2022-08-27 19:44

Söderberg räddade samtliga fyra tyska straffar medan Hanna Olsson (officiell segerskytt) och Jungåker gjorde de svenska målen i straffläggningen.

Vilket satte punkt för en berg- och dalbanefärd med sällsynt dramatik för Damkronorna som tog andra raka segern i VM.

+ 3–0-ledningen med bara lite drygt sju minuter kvar förvandlades till 3–3 sedan tyskorna utnyttjat ett matchstraff på Lina Ljungblom och där, under den fem minuter långa utvisningen, gjort de två sista målen.

+ Hur Damkronorna klarade tyskt fem mot tre-spel i över en minut i början av förlängningen sedan Anna Kjellbin dragit på sig en tvåminutersutvisning vid slutsignalen i ordinarie matchtid.

+ Hur iskalla svenskorna var när allt avgjordes i straffläggningen.

– Det är onödig dramatik, vi ville ha tre poäng, men fortsätter vi att vinna matcher kommer vi att vinna gruppen, säger Hanna Olsson, som med ett mål i ordinarie tid och det avgörande i straffläggningen har gjort fem mål på de två första matcherna.

"Jävla skitunge"

Själv lyfte hon fram de två andra svenska profilerna.

Emma Söderberg som tog alla fyra straffar.

– Emma räddade oss många gånger och hon gör en enorm straffläggning, säger Hanna Olsson.

Mira Jungåker, den 17-åriga backsensationen, som sköt en iskall straff mellan benskydden på tyska målvakten Sandra Abstreiter.

– Jävla skitunge, tänkte jag bara, hon är iskall i det läget, säger Hanna Olsson med ett skratt och skakar på huvudet åt talangen utan nerver.

"Bara göra sin grej"

Mira Jungåker, som glänst i sin första VM-turnering, ryckte på axlarna åt att ens lägga en straff.

– Han (förbundskapten Ulf Lundberg) frågade om jag var okej med att slå andra straffen. Självklart tänkte jag, det är skitroligt med straffar. Jag tänkte inte så mycket, det är bara att göra sin grej, säger HV71-backen.

Emma Söderberg gillar också straffar. Även collegemålvakten, som spelar för University of Minnesota-Duluth och fick sitt stora genombrott i OS, briljerade.

– Jag försökte hålla mig lugn och vara stor så att de inte skulle ha något att skjuta på. Då blev det att de försökte göra dragningar, så jag tvingade dem att göra vad jag ville, säger hon.

Men Söderberg var inte nöjd med den tappade poängen.

– Det är positivt att veta att när man inte har gjort allt fullt ut och ändå vinner – det är en lättnad. Men man kan inte vara nöjd, säger hon.

Mira Jungåker håller undan Theresa Wagner i det tyska laget.