Tusentals hedrade mördad supporter: "Djup sorg"

I fredags knivhöggs IK Oskarshamn-supportern Ulf Sandberg till döds. Inför Oskarshamns hemmamatch i SHL-hockeyn mot Frölunda på torsdagskvällen samlades tusentals människor för att hedra honom. –IKO-familjen har förlorat en kär medlem, sade SHL-klubbens ordförande Johan Franzén.

Tusentals samlades på Stora torget i Oskarshamn för en hyllning till den mördade hockeysupportern Ulf Sandberg innan torsdagskvällens SHL-match mellan Oskarshamn och Frölunda.

Tusentals samlades på Stora torget i Oskarshamn för en hyllning till den mördade hockeysupportern Ulf Sandberg innan torsdagskvällens SHL-match mellan Oskarshamn och Frölunda.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-09-29 18:21

Omtyckta och trogna IK Oskarshamn-supportern Ulf Sandberg knivhöggs till döds i samband med ett restaurangbesök i staden i fredags kväll. Inför torsdagskvällens hemmamatch mot Frölunda samlades närmare 2 000 personer på Stora torget i Oskarshamn för att hedra minnet av Ulf Sandberg samt manifestera mot våldet. Alldeles i närheten av samlingsplatsen stannade människor till för att tända ett ljus på den plats där Ulf Sandberg miste livet.

IK Oskarshamns ordförande Johan Franzén fanns på plats och höll ett kort tal.

– Ulf var en välkänd och omtyckt oskarshamnare, nästan alltid med ett hjärtligt leende på läpparna. Vi inom IK Oskarshamn vill hedra Ulf Sandberg. Alla mina tankar är hos familjen och jag vet att många har djup sorg för det här, sade en märkbart berörd Franzén.

Tyst minnesmarsch

Från Stora torget genomfördes en tyst minnesmarsch till arenan och SHL-matchen mot Frölunda. Ulf Sandbergs anhöriga gick först följda av supporterföreningen Blue Front Support samt övriga deltagare. Utanför arenan köade Oskarshamns fans för att få krama om Ulf Sandbergs bror Per.

Oskarshamnsbon Christian Gustafsson är journalist på Barometern-OT där han är regelbunden bevakare av stadens SHL-lag. Gustafsson berättar om en småländsk småstad i chock.

– Många människor i Oskarshamn kände Ulf. Människor upplever en stor sorg, men känner också ilska. En hel stad har kommit samman på ett sätt som i alla fall aldrig jag varit med om tidigare, väldigt många har visat sitt deltagande, säger Christian Gustafsson till TT.

Efter den tragiska händelsen har SHL-klubben startat en insamling till den lokala brottsofferjouren. Emelie Nilsson från brottsofferjouren fanns på plats och sade några ord om hur organisationen vill utveckla sitt arbete framöver.

– Jag vill att vi blir mer tillgängliga för dem som behöver oss, sade Nilsson.

"Sorg, smärta och saknad"

Efter de båda lagens entré till aftonens SHL-match fortsatte IK Oskarshamn att hedra minnet av klubbens supporter som så tragiskt avlidit. Ett foto av Ulf Sandberg visades på arenans jumbotron under tiden som speakern Malin Brunby talade.

– För mindre än en vecka sedan vaknade Oskarshamn upp i chock. Vi känner alla sorg, smärta och saknad, sade Malin Brunby med de båda lagens kaptener, Jonas Engström i Oskarshamn samt Joel Lundqvist i Frölunda, på varsin sida om sig.

Därefter hölls en tyst minut där Oskarshamns supportrar på ståplats höll upp en skylt med texten: "Vila i frid Ulf".

"Uffe", "Uffe", "Uffe", skanderade hemmaklacken. Sedan släpptes pucken i en atmosfär där tabellplaceringar och poäng för stunden tycktes vara sekundära ting.

En kortege med Per Sandberg, bror till den mördade Ulf Sandberg längst fram, marscherar från Stora torget till arenan i Oskarshamn för att hedra den mördade hockeysupportern Ulf Sandberg.
En kortege med Per Sandberg, bror till den mördade Ulf Sandberg längst fram, marscherar från Stora torget till arenan i Oskarshamn för att hedra den mördade hockeysupportern Ulf Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!