Totalkaos hos VIK:s motståndare

Det råder turbulens i Vita Hästen. Assisterande tränaren Pär Hellenberg har fått sparken och huvudtränaren Mikael Johansson avgår självmant till följd av föreningens agerande. – Vi har olika åsikter på hur ledarskapet ska se ut, säger vd:n Fredrik Jensen angående beskedet att avskeda Pär Hellenberg.

Det stormar i allsvenska Vita Hästen. Mikael Johansson (till vänster) har klivit av sitt uppdrag som huvudtränare sedan föreningen gjort sig av med assisterande tränaren Pär Hellenberg på grund av ett dåligt ledarskap och en ovilja att ta till sig det som har nämnts under utbildningsdagarna. Niklas Czarnecki, som varit sportchef i klubben den senaste tiden, kliver ner i båset tills vidare. Foto: Magnus Strömsten.

Det stormar i allsvenska Vita Hästen. Mikael Johansson (till vänster) har klivit av sitt uppdrag som huvudtränare sedan föreningen gjort sig av med assisterande tränaren Pär Hellenberg på grund av ett dåligt ledarskap och en ovilja att ta till sig det som har nämnts under utbildningsdagarna. Niklas Czarnecki, som varit sportchef i klubben den senaste tiden, kliver ner i båset tills vidare. Foto: Magnus Strömsten.

Foto:

Ishockey2016-09-09 11:00

I Vita Hästen händer det minsann grejer.  

Med en vecka kvar till seriepremiären briserade föreningen nyhetsbomben med rockader i den sportsliga ledningen. 

Assisterande tränaren Pär Hellenberg får gå och målvaktstränaren Fredrik ”Grizzly” Eriksson tar över den rollen parallellt med att han ska coacha målvakterna.

– Vi har försökt få till en samsyn kring hur ledarskapet ska se ut med Pär Hellenberg men vi lyckades inte. Vi kom till vägs ände och fattade därför detta beslut, säger Fredrik Jensen till vår tidning. 

Kan du peka på det som gör att Pär Hellenberg inte passade in hos er?

– Det är väl bara att vi hade olika sätt att se på ledarskap. Vi har ett sätt som vi vill att alla våra ledare ska leda på, oavsett om man är huvudtränare, assisterande tränare, sportchef eller vd. Ställer man inte upp på det är man inte lämplig som ledare i Vita Hästen, säger Jensen. 

Har det hänt något speciellt på sistone som gör att ni agerar?

– Nej. Vi jobbar ständigt med utvecklingen av våra ledare och tränare, de går i handledning och får utbildning men det har inte gett önskad effekt i Pärs fall. Och det har funnits en ovilja att ta till sig det som har förmedlats och då tycker vi det är bättre att avsluta. 

”Vill inte vara kvar”

Till råga på allt lämnade Mikael Johansson sitt uppdrag som huvudtränare efter föreningens agerande i frågan. 

– Vi hade hundraprocentigt förtroende för honom och ville att han skulle leda laget, säger Jensen. 

– Men vill han inte vara här så är det väl så enkelt som att han inte behöver det – och vi vill inte ha någon som inte vill vara här.

Johansson själv har jobbat med elithockey sedan 1985 och med Hellenberg i Vita Hästen i 18 månader.
Han har aldrig varit med om något liknande. Han reagerade starkt på beteendet och efter några timmars betänketid bestämde han sig för att sluta.

– Jag tycker inte man gör såhär och inte ens pratar med mig i egenskap av huvudtränare. De tog bort min kollega utan att säga något. Då kände jag att jag inte vill vara kvar, säger Mikael Johansson till Sportbladet. 

Inget spelarmissnöje

Han fick inte heller möjlighet att säga hej då till laget. 

– Vi var på väg till träningen i morse (läs på torsdagsmorgonen). Vi skulle snacka med grabbarna i omklädningsrummet. Men då fick vi ett sms från Jensen att det inte passade så bra att vi kom till arenan, säger Johansson till Sportbladet. 

På onsdagskvällen samlade Jensen spelarna till ett möte och de fick lufta sina åsikter.

Fanns det ett missnöje hos spelarna?

– Nej, jag har ingen anledning att tro att det skulle finnas någon misstro från truppen mot Hellenberg, säger Jensen.

Det handlar alltså om hans ledarskap?

– Ja, precis. 

”Får en positiv effekt”

I ett längre perspektivitet tror inte Jensen att det skadar föreningen.

– På kort sikt skapar det uppmärksamhet kring vår klubb och folk kan säkert få uppfattningen att det är kaotiskt men det är det inte alls. På lång sikt tror jag vi får en positiv effekt av det här.

Är det inte en illa vald tidpunkt för förändringar?

– Det hade nästan varit sämre om det skett i november när serien var i full gång.

Tills vidare kliver Västerviksbördige Niklas Czarnecki, som varit sportchef den senaste tiden, in som huvudtränare. Jakten på en permanent lösning är i gång.

– Vi jobbar intensivt och håller på att kolla tillgängliga tränarnamn. Vi låter det ta den tid det behöver.

Men ni kan spela kvällens match mot Västervik?

– Ja, absolut. Och den ser vi fram emot. 

***

VIK-tränaren Mattias Karlin: ”Finns många offensiva vapen”

Sista testet innan premiären mot AIK. Din åsikt om er försäsong?

– Rent resultatmässigt har den varit fantastisk och ser jag till spelet har det var varit fantastiskt lite till och från. Det går mycket upp och ner och det är så det är under en försäsong. Man får vara nöjd när man ska summera det.

– Många spelare har levererat framåt och det finns många offensiva vapen i truppen. 

Läget i laget inför matchen mot Vita Hästen? 

– Vi mönstrar samma lag som Västerås och truppen är fulltalig. Vi gör bara en förändring och det är att Jonas Fransson står.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!