Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer, enligt ett förslag som statsminister Stefan Löfven meddelade på en digital presskonferens.
Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.
– I princip innebär det att det blir publikfritt. För åtta eller noll personer gör ju ingen skillnad, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.
Bakslag
Eriksson håller med om att dagens besked är ett stort bakslag för elitklubbarna inom lagidrotten och andra arrangörer av idrottsevenemang, men poängterar att man måste se de hårdare restriktionerna i ett större sammanhang.
– Vi har en epidemi och det har dött över 6 000 människor. Då är det klart att idrotten är i den situationen att vi inte kan stå över detta. Då tycker jag att detta är bara att tugga i sig. Görs den här bedömningen så görs den här bedömningen och det har vi att förhålla oss till.
Så sent som den 1 november blev det tillåtet att släppa in 300 sittande åskådare på idrottsevenemang i Sverige, men på grund av en fortsatt hög smittspridning har flera regioner behållit den tidigare maxgränsen på 50 personer i publiken.
Ishockeyn drabbas hårdast
Av de stora lagidrotterna är dagens besked ett bakslag inte minst för ishockeyn, som är den stora publikidrotten under vinterhalvåret.
SHL drabbades redan i våras när SM-slutspelet ställdes in. Grundserien kunde slutföras med ett snitt på 6 050 åskådare per match.
– Det var både väntat och oväntat med tanke på hur man ser att utvecklingen har varit i samhället, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.
Många klubbar i SHL och hockeyallsvenskan har släppt in åskådare genom att låta dem titta på matcherna från arenornas restauranger. Nu tas undantaget bort för restauranger med artister som underhåller matgästerna, men Silfverstrand vet inte om detta i nuläget drabbar ligans klubbar.
– Vi tittar på vad det exakt innebär för oss. Vi vet inte riktigt hur restriktionerna slår på verksamheten som helhet, säger Silfverstrand.
Påverkar inte ekonomin
Hon medger att 50 personer inte gör någon skillnad för klubbarnas ekonomi.
– Den stora ekonomiska delen är ju när vi kommer upp mot 25 procent av kapaciteten på arenorna.
Klubbarna i landets högsta fotbollsserier har i princip redan slutat drömma om publik på matcherna. På herrsidan återstår endast tre omgångar av allsvenskan respektive superettan.
Den enda klubben i herrallsvenskan som har haft åskådare på sin match är Falkenberg, som tog in 267 personer när laget mötte Djurgården den 1 november.
Damallsvenskan slutfördes den gångna helgen och där har vissa klubbar under en tid släppt in 50 åskådare på sina matcher.