Tre Kronor-debutanten glänste mot Danmark

Tre Kronor vann programenligt över Danmark, med 4–2, i en VM-förberedande landskamp. Och så gjorde William Eklund en strålande landslagsdebut med mål och assist. –Det är sjukt mäktigt, säger han.

William Eklund, i mitten, jublar med lagkamraterna efter debutmålet i Tre Kronor.

Ishockey2021-04-28 22:13

Djurgårdens 18-åring svarade för en läcker assist till Michael Lindqvists 2–0-mål i första perioden då han bakom det danska målet passade pucken bakåt och ställde det danska försvaret.

– Jag snackade med Lindqvist om att han skulle hålla sig vid första stolpen Jag såg att han kom in från byte och jag skickade den mot ytan. Och han prickskjuter bra där, säger Eklund till SVT.

På frågan om hur det är att vara debutant i Tre Kronor svarar han.

– Det är sjukt mäktigt, det största jag varit med om. Att få representera Tre Kronor är sjukt stort. Jag tävlar som alla andra för att ta en plats till VM. Det är mitt mål.

"Jätteimponerad av honom"

I slutsekunden av den andra perioden gjorde Eklund också mål på en passning från Anton Wedin. Han slog pucken mellan benen på den danske målvakten Thomas Lillie.

– Jag är jätteimponerad av honom. Jag såg honom på träningen förra veckan och han stack ut, så jag är inte jätteförvånad. Men det är ändå bra att han i första landskampen vågar spela sitt spel, säger den assisterande coachen Marcus Ragnarsson till SVT.

Sveriges första mål kom redan efter 1.20 i den första perioden. Det var Dennis Rasmussen, till vardags i KHL-klubben Metallurg Magnitogorsk, som satte pucken i närmsta krysset.

I mitten av tredje perioden kom 4–0 då Filip Hållander gick själv över hela planen och lyckades sätta pucken i mål.

Ny match i morgon

Danmark reducerade med två minuter kvar av matchen genom Mathias From. Och minuten senare satte Morten Poulsen 2–4.

Tre Kronor laddar i Malmö inför VM i Riga om en knapp månad med två matcher mot Danmark, den andra på torsdagen, och sedan två mot Norge på måndag och tisdag.

Den svenska truppen innehåller spelare från lag som är utslagna i SM-slutspelet, KHL och den schweiziska ligan.