Tre Kronor föll efter mardrömsminuter

Den svenska Czech Hockey Games-nollan höll i fyra och en halv period. Sedan rasade korthuset. Med tre snabba mål vände Tjeckien och vann till slut med 4–3. –Det är mycket som är bra där ute. Och det är mycket som är otroligt dåligt, säger NHL-proffset Rasmus Sandin, vars bjudning låg bakom ett av baklängesmålen, i SVT.

Rasmus Sandin och Lucas Raymond kunde inte förhindra svensk förlust mot Tjeckien på lördagseftermiddagen. Arkivbild.

Ishockey2023-05-06 18:43

Den näst sista matchen före VM började bra för de svenska ishockeyherrarna. Trots att det var Tjeckien som spelade i numerärt överläge var det Tre Kronor som tog ledningen.

Oscar Lindberg stoppade ett tjeckiskt skottförsök med skridskon, pucken studsade ut ur zon och Lindberg tog själv hand om friläget som bjöds. Klockan stod på 5.05 när han kallt placerade in 1–0 mellan benskydden på Simon Hrubec.

– Jag kommer i skottlinjen och lyckas få den på skridskon. Sedan var det ett race om pucken, jag lyckades komma före och hittade luckan mellan benen, säger Lindberg till SVT om ledningsmålet.

Tunga minuter

Men det här var inte Sveriges eftermiddag.

I torsdags, i den första matchen i Czech Hockey Games, höll Lars Johansson nollan när Tre Kronor besegrade Schweiz med 3–0 i Göteborg.

Marcus Högberg fick chansen mellan stolparna i Brno på lördagen men var inte lika lyckosam. Linköpingsmålvakten höll tätt i lite drygt halva matchen innan det lossnade rejält för hemmalaget.

Daniel Vozenílek skickade in 1–1 förbi en skymd Högberg efter 13.30 av mittenperioden, Michal Spacek styrde in 2–1 efter 17.25 och med 40 sekunder kvar till pausvilan tog Jiri Cemoch hand om en retur och utökade ledningen ytterligare.

Washingtonbacken Rasmus Sandin var inte helt nöjd med det svenska spelet, men samtidigt inte särskilt orolig inför VM.

– Vi får inte ta resultatet på för stort allvar. Just nu handlar det om att få ihop gruppen så mycket som möjligt. Det är mycket som är bra där ute och det är mycket som är otroligt dåligt. Det måste vi tajta upp. Vi får försöka snacka ihop oss och hitta ny energi och göra en bättre tredjeperiod, sade Sandin inför den sista perioden.

Knappt sex minuter in i slutakten var det just Sandin som slarvade med pucken i egen zon vilket gav tjeckerna en gratischans. Ondrej Beranek tackade för erbjudandet och satte 4–1.

"Bra match att få"

Spännande blev det ändå till slut. Alexander Nylander reducerade i numerärt överläge och med 2.20 kvar gjorde Lucas Raymond 3–4 efter att Sverige tagit ut målvakten.

Förlust blev det dock, och en nyttig läxa, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

– Vi behöver ta med oss det som är bra här, men vi behöver också städa av lite rookiemisstag som vi gör där ute i dag. Därför var den här matchen väldigt bra att få, säger Hallam till SVT.

Tre Kronor avslutar Czech Hockey Games mot Finland på söndag. Det är också den sista matchen före VM i Finland och Lettland. Sverige spelar sitt gruppspel i Tammerfors, med premiären nu på fredag.