Tre Kronor premiärföll – Tjeckien vann

Tjeckien tog revansch på Tre Kronor efter två raka förluster och 1–8 i målskillnad. Tjeckerna vann öppningsmatchen av landslagsturneringen i Malmö arena med 2–1 efter att ha avgjort i förlängning.

Sverige och Carl Klingberg föll med 1–2 efter förlängning mot Tjeckien i Beijer Hockey Games i Malmö arena.

Ishockey2023-02-09 21:23

Nye förbundskaptenen Sam Hallam vet ännu inte hur det känns att förlora en landslagsturnering med Tre Kronor. Först blev det seger i Karjalaturneringen i november och i december vann Blågult Swiss Hockey Games i Schweiz – totalt har det blivit vinst i fem av sex matcher.

Hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Malmö arena fick dock Sverige inleda med en förlust. Blott 35 sekunder in på förlängningen satte Lukas Klok segermålet för Tjeckien fram till 2–1 inför 5 132 åskådare.

Tjeckien tog ledningen

Tjeckien har Sverige annars besegrat två gånger tidigare den här landslagssäsongen. Först blev det 4–1 i Karjala och sedan 4–0 i Schweiz.

I Malmö hamnade dock Sverige i underläge mot tjeckerna. Med knappt två minuter kvar att spela av den första perioden skickade Jan Kovar in 1–0 efter att målvakten Lars Johansson lämnat retur på ett backskott. Målet kom i numerärt överläge efter att Jonathan Dahlén dragit på sig en onödig utvisning.

De två första perioderna präglades av defensivt spel. Möjligtvis påverkades matchbilden av att isen i Malmö arena var svårkontrollerad. Något som Dahlén fick uppleva när han kom fri.

– Det ska gå ändå, men det är klart att det är surt när den hoppar till från ingenstans när man är fri, sade Dahlén till Viaplay efter den mållösa andra perioden.

– Det är tufft, pucken hoppar och far lite. Men det är ingen ursäkt, fortsatte Timråforwarden.

Tappade pucken

Två och en halv minut in på den tredje akten lossnade det dock för Tre Kronor. Vid sargen bakom mål grävde Emil Larsson fram pucken till Dahlén, som hittade en fri Lucas Wallmark i slottet. Och i det läget var Schweizproffset (ZSC Lions) obarmhärtig – Wallmark skickade in kvitteringen i nättaket.

Kort därefter fick Wallmark ett liknande läge, men när han försökte vänta ut Ales Stezka kunde tjecken rädda.

I slutskedet av den tredje akten var det framför allt Sverige som tryckte på för ett segermål, även om Lars Johansson fick hjälp av sin stolpe vid ett tillfälle.

Matchen gick till förlängning och där kunde Lukas Klok avgöra efter att Sverige tappat pucken i offensiv zon.