Tre Kronors revansch – krossade Finland

Tre Kronor fick sin revansch på Finland. 6–2 i lördagens landskamp lovar gott inför stundande ishockey-VM. –Jätteskönt att vinna, säger tvåmålsskytten Patrik Karlkvist till TT.

Sveriges Patrik Karlkvist (nummer 89) gratuleras efter 5–2-målet mot Finland.

Ishockey2023-04-29 17:36

I torsdags föll Tre Kronor mot Finland med 1–2, men på lördagen drog Sverige det längsta strået mot ärkerivalen.

– Det betyder så klart mycket, men det är en vecka till innan VM börjar och det kommer väl att bli lite förändringar i båda trupperna så det säger väl inte jättemycket om hur det kommer att gå sedan – men det är klart att det är viktigt, säger Patrik Karlkvist.

Trots två mål mot Finland vet Karlkvist, som till vardags spelar i Oskarshamn, inte om han ingår i förbundskapten Sam Hallams VM-trupp.

– Vi ska väl få besked här nu efter matchen. Så man får väl se. Jag tycker bara att det har varit skitkul att vara med så det är bara att hoppas, säger han.

Jämn inledning

Sverige tog ledningen efter 6.57 av den första perioden. Detta genom Färjestads-forwarden Linus Johansson. Därefter lyckades varken Finland eller Sverige sätt pucken i nät fler gånger under första perioden.

I inledningen av andra perioden utnyttjade den finländska NHL-förstärkningen Kasperi Kapanen, som till vardags spelar i St Louis, ett försvarsmisstag och pangade in 1–1 bakom Lars Johansson i det svenska målet.

Sverige gav dock inte upp. Vilket även gav utdelning, efter 6.49, när Isac Brännström distinkt tryckte in 2–1 på en målvaktsretur i numerärt underläge.

Kort senare visade även "Lejonen" prov på bra powerplayspel och Harri Pesonen kunde sätta kvitteringspucken, 2–2, efter klapp-klapp-spel.

Svenskt ryck

Sverige skulle dock få gå till den sista periodvilan med en 4–2-ledning. Först satte Dennis Rasmussen 3–2 på en retur. Sedan höll sig Patrik Karlkvist påpassligt framme på en ny retur och gjorde 4–2 i powerplay – med endast en tiondelssekund kvar av perioden.

I sista perioden satte Karlkvist ytterligare ett mål i powerplay innan André Petersson fastställde slutresultatet 6–2 till Sverige.

– Jag försöker bara njuta av varje dag jag får vara med här, säger Karlkvist.

Härnäst väntar en EHT-turnering för Tre Kronor. VM inleds därefter, och spelas i finländska Tammerfors och Riga, i Lettland, 10 maj.