Tre straffas – men ingen koppling till tragedin

Tre av fyra anmälda spelare fälls för att de inte använde halsskydd i den senaste omgången av hockeyallsvenskan. Men anmälningarna har ingen direkt koppling till den tragiska dödsolyckan i Storbritannien, säger domarchefen Björn Wettergren.
–Sedan är ju alla som jobbar med det här människor och har det här färskt i minnet, säger han.

Nybros målvakt Tex Williamsson, här under sin tid i Modo, är en av fyra hockeyallsvenska spelare som har anmälts till disciplinnämnden för att inte har använt halsskydd. Arkivbild.

Nybros målvakt Tex Williamsson, här under sin tid i Modo, är en av fyra hockeyallsvenska spelare som har anmälts till disciplinnämnden för att inte har använt halsskydd. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ishockey2023-11-02 11:11

Nybrotrion Alex Tonge, Rihards Marenis och Tex Williamsson fälls för "illegal equipment" och får böta 5 000 kronor vardera för att de inte använde halsskydd i den senaste omgången.

Däremot friades Tingsryds Trent Bourque av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd.

Men att hockeyallsvenskans situationsrum valt att anmäla handlar mer om det goda bildmaterialet än om förra veckans tragedi, där förre Malmöspelaren Adam Johnson dog efter att ha fått en skridsko över halsen under en match i Storbritannien.

Färskt i minnet

– Det är en tillfällighet. Vi har ju haft diskussion om ett stort antal spelare som har varit på gränsen, men vi väntar tills vi har tydliga fall. Så det blir ju lite utifrån de tv-bilder som finns. Men de här bilderna var såpass tydliga att vi hade anmält det här även om det hade hänt i förra omgången, säger hockeyallsvenskans domarchef Björn Wettergren.

Samtidigt sker det inte i ett vakuum. Det som hände i England i helgen har givetvis inte gått personalen i situationsrummet förbi, säger Wettergren.

– Alla som jobbar med det här är människor. Och sitter du i situationsrummet och letar efter sådana här saker och har det här färskt i minnet så är man såklart mer noggrann. Men direktivsmässigt är det inget nytt.

Dålig efterlevnad

Sedan den 1 januari 1996 har det varit krav på halsskydd inom svensk ishockey. Det infördes på alla nivåer efter att Moraspelaren Bengt Åkerblom förolyckades under en träningsmatch hösten 1995.

Men krav och efterlevnad är inga synonymer.

– Den här regeln har ju funnits i Sverige sedan 1996 och det har varit en av de minst efterföljda reglerna inom ishockeyn. Där tror jag att alla får se sig själva i spegeln, både domare, spelare, klubbledare, förbundsledare och varenda en som har varit inblandad, för att se om man hade kunnat göra mer.

– Nu skedde ju inte det här i Sverige. Men det är ju bara tur. Vi har haft jättemånga spelare som har spelat utan halsskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!