Trendbrott för LHC – Rautio spikade igen

Linköping jagade ett trendbrott. Det fick man i Gävle då målvakten David Rautio höll sin första nolla för säsongen och därmed är uppe på totalt 39 hålla nollor på den högsta nivån i svensk hockey. –Kul! Och framför roligt allt att vinna. Efter sex förluster så var det skönt för gruppen att kriga till sig tre pinnar, säger Rautio efter 2–0 borta mot Brynäs.

Linköpings målvakt David Rautio. Arkivbild.

Linköpings målvakt David Rautio. Arkivbild.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-02-24 21:28

För även om 36-åringens 39 nollor, varav 36 har tagits i grundserien och tre i slutspelsmatcher, är imponerande så ville Linköpingsmålvakten fokusera mer på gruppen.

LHC kom ju till Gävle med sex raka förluster och en plats i ingemansland med Malmö, Timrå och Djurgården desperat jagandes bakom samtidigt som ”Cluben” själv har en hägrande plats i åttondelsfinalerna framför sig.

– Man börjar bli så gammal nu att man har fattat att det faktiskt inte är någon idé att titta på den där tabellen. Det som har varit mest framgångsrikt i sådana här lägen, i de lag där jag har spelat, har varit att titta på prestationen, för har man bra prestationer som lag så brukar poängen trilla in. Vi försöker börja med det och hoppas det gör att poängen kommer in, säger David Rautio.

Stänga till

Mot Brynäs klaffade det mesta.

Linköpingsforwarden Jimmy Andersson gjorde 1–0 efter 5.01 av första perioden då han fintade bort Brynäskeepern Kristers Gudlevskis och avslutade med pucken mellan benen på letten. Målet var Anderssons blott andra i SHL den här säsongen.

Gästernas 2–0-mål gjordes av Patrick Russel i tom bur med endast en sekund kvar av den tredje och sista perioden och däremellan var det fokus på att stänga av och stänga till:

– Vi har pratat mycket om att hjälpa varandra mer då vi har varit lite för ihåliga. Så vi ville komma ihop mer som grupp, spela mer som ett lag och det tycker jag att vi gjorde. Sist klaffade inte boxplay så vi försökte ha fokus där. Det var nyckeln, analyserar Linköpingsmålvakten.

Med 1.14 kvar av tredje perioden var dock Brynäs ytterst nära att spräcka både LHC:s taktik och Rautios första nolla för säsongen. Men målet dömdes bort efter en videokoll.

– Pucken var i magen hela tiden. Jag visste att jag hade tagit den med magen och att den låg där men samtidigt så kom dom (Brynäs) med klubbor och trycker in mig i målet där så jag hoppades bara att domarna skulle ta rätt beslut och det gjorde dom.

TT: Men hålla fast pucken med magen, försökte du stå stilla och hålla dig dubbelvikt då?

– Nja, det vara bara att försöka hålla ihop prylarna och hoppas att det skulle lösa sig och det gjorde det ju, säger David Rautio med ett leende.

Spännande fortsättning

Torsdagskvällens 2–0-seger gör att hans Linköping nu har samma poäng (53) som Brynäs som just nu ligger på den åtråvärda sista åttondelsplatsen tack vare bättre målskillnad.

Brynäs har dessutom en match färre spelad än LHC, så en spännande fortsättning lär följa konstaterar Rautio:

– Varje gång man tittar i tabellen så är det förändringar hit och dit så a och o för oss kommer verkligen att vara att komma ihop som en grupp. Fortsätter vi spela som i dag så har vi chansen att få ett roligt avslut på säsongen.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs felaktig information om ett rekord. Det är nu borttaget ur texten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!