"Trodde Västervik låg i Dalarna"

Han använder Twitter som en ventil, han trodde Västervik låg i Dalarna och han har spelat match mot John Guidetti. Möt VIK:s nyckelspelare, tillika en av seriens profiler, Oskar Drugge.

Foto:

Ishockey2017-09-16 13:17
– En vänsterback i Norrbotten är inte samma sak som en vänsterback i Småland. I Norrbotten ska vänsterbacken glidtackla och kasta långa inkast.
Oskar Drugge, 25 år, född och uppväxt i Luleå, har åsikter om det mesta. Han säger att han ”säkert uppfattas som gnällig” men att det egentlig är en ambition att hela tiden sträva framåt och utvecklas.
– Det finns alltid något man kan göra bättre. Det gäller även mig själv.

Hiljemark och Thern dominerade
Vänsterback i Norrbotten var han 2007, på det som brukar kallas Elitlägret, i Halmstad. Drugges Norrbotten vann en match, spelade en oavgjord och förlorade mot Göteborg, minns han.
– Min pappa var juniorlandslagsman i fotboll men var för lat för att ta sig till nästa nivå. Jag har fått mycket från honom men tror att jag fått träningsflitet från mamma.
Av den 92-kullen som samlades i Halmstad är det ett knippe som tagit sig hela vägen till A-landslaget. Däribland John Guidetti.
– Oscar Lewicki var där, det var efter lägret han blev ungdomsproffs i Bayern München, säger Oskar Drugge och vi får en första inblick i vidden av hans sportnörderi.
– Nicklas Bärkroth spelade i Göteborg men Småland hade ett grymt lag med både Oscar Hiljemark och Simon Thern.

Från hemmet till Södertälje
Men det blev alltså hockey för Drugge till slut. När han gick i nian hade han ”kommit längre” i hockeyn och valde att lägga sitt krut där. Luleå SK fick ursäkta. Under gymnasietiden blev han kvar hemma i Luleå.
– Det var skönt att kunna bo kvar hemma. Under mitt andra år kom Alexander Ytterell (numera HV71) till Luleå, och vi blev bra kompisar. Han är ett år äldre än mig och han flyttade till Södertälje efter gymnasiet och berättade att det var bra där. Så jag tänkte att jag kunde göra samma resa och följde efter när jag hade gått ut skolan.

Debut i ett tomt Borås

Under säsongen i Södertälje blev det förutom spel i J20-laget även två matcher med ”Tälje” i HockeyAllsvenskan. Drugge ser tillbaka på debuten borta mot Borås.
– Det var nästan tomt i hallen men ändå var benen skakiga. Det var speciellt.
Från Södertälje gick hockeyresan vidare mot Ronneby och KRIF. Och ett litet uppvaknande stundade.
– Jag hade spelat mot lag från norra ettan tidigare och tänkte att det nog skulle gå ganska bra. Men när jag kom till Kallinge så fick jag en tankeställare. Spelarna var större, snabbare och starkare än jag hade räknat med. Det blev en ganska tuff start med lite speltid i början.

Hur gick tankarna då, bänkad, ung, långt hemifrån?
– Jag tänkte nog aldrig så. Någon gång kanske jag ringde hem och funderade på vad jag skulle göra. Mamma är bra på det sättet att hon säger åt en att köra på.
Det gjorde han också. Året efter gick laget, med Oskar Drugge som en av sina nyckelspelare, hela vägen till kvalserien.
– Det var jäkligt coolt. Vi snittade 1500 på läktaren och hade en välfylld klack.
Det tredje – och sista –året i KRIF blev en mindre lyckad sådan. En skada spoilerade stora delar av säsongen.

Västervik i Dalarna..?
Det var dags att hämta ny fart någon annanstans. Nästa anhalt: Västervik.
– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Jag visste väl att det fanns en del bra spelare, jag kände Patrik Karlkvist, Eric Backman och Anton Svanström sedan innan och hade koll på typ Dan Pettersson. Men jag hade ingen aning om var det låg. Jag trodde att det var i Dalarna, men det är ju Rättvik som ligger där.
Och det blev succé direkt, med avancemang till HockeyAllsvenskan som kronan på verket.

När märkte du att det var något speciellt med det laget?
– I omgång elva, tror jag det var, mötte vi Troja hemma. Troja var ju det stora laget då, och vi städade av dem med 5-2, utan att spela särskilt bra.

Hur var det att göra den resan?

– Det var häftigt, såklart. Matcherna mot SSK och Huddinge hemma märkte man att hela bygden slöt upp.
Drugge lägger mycket av sin tid på sport. Hans sportnördande lyser ofta igenom i hans Twitter-feed där åsikter om alltifrån den lokala fotbollen till den globala diton slungas ut. Ofta interagerar han också med fans.
– En del frågar varför jag lägger energi på Twitter. Det är tvärtom. Det är avkopplande och kul att tycka till och kanske driva lite med någon.

Vad gör du när du inte kollar eller utövar sport?

– Inte mycket. Hockeyn är mitt jobb och jag försöker optimera mina krafter till mitt jobb.

Återvände från Hästen
Från ett allsvenskt VIK till ett allsvenskt Vita Hästen. Ett inte okontroversiellt klubbyte som inte föll väl ut.
– När jag skrev på kontraktet kunde jag inte veta att vi skulle gå upp med VIK. Jag var 23, skulle fylla 24, och tänkte att det kunde vara min chans att få spela på den nivån. Jag valde den vägen.
Men Drugge skulle som bekant återvända. Först kom Victor Öhman tillbaks från Pantern, och Drugge följde.
– Jag hade en bra relation med Tomas Lind och kunde slå en pling och kolla läget. När Öhman kom hem blev det kanske lättare att inte vara den enda som kom tillbaka med svansen mellan benen. Det var tur att det fanns en backplats ledig.

Du säger hem. Är Västervik hem?

– Just nu är det så. Jag trivs jättebra. Samtidigt ser jag det inte som en slutdestination, jag vill fortsätta sträva uppåt och komma så långt som möjligt.

Den förra säsongen mäktade den, med egna ord, konstruktive backen med tolv VIK-poäng. I år vill han höja den siffran.
– Jag var inte tillräckligt bra tränad för att orka vara bra i varje match. Jag kunde göra 30 bra minuter sen orkade jag helt enkelt inte. Jag är inget fysfenomen nu men i klart bättre form.

”Vattenläcka i Gamleby lockar inte”

Livslängden för en hockeykarriär är som alla vet begränsad. En tyckare och streber som Drugge måste – väl? – ha en plan för vad han ska göra när han, för att damma av ett klassiskt uttryck, hänger upp skridskorna.
– När jag spelade i KRIF tittade jag lite på journalistkurser. Jag tycker att det är roligt att skriva, men har inget konkret planerat i dagsläget. Det gäller att hamna rätt. Jag vill i så fall vara på en sportredaktion, att skriva om en vattenläcka i Gamleby är inget som lockar.

Inget inom hockeyn?
– Kanske agent eller sportchef.
Men det får vänta. Först ska han hjälpa VIK att etablera sig i näst högsta serien.
– Vi har inte satt något mål men det handlar om att överleva för vår del, avslutar Oskar Drugge ett långt samtal.
Oskar Drugge:
Fakta:
Ålder: 25.
Bästa han spelat med: Dan Pettersson
Bästa han spelat mot: Carl Söderberg
Favoritspelare genom tiderna: Johan Åkerman
Favoritmat: Jag gillar fisk. Lax med potatis och romsås är fint
Favoritdryck: Jag försöker undvika läsk och dricker hellre citronvatten
Favoritlag: Givet svar på den. Sveriges nya stormakt inom fotbollen, Östersunds FK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!