Hittills har ishockeyförbundets tävlingsnämnd delat ut fyra 0–5 förluster till lag som vägrat åka till Boden och Karlskrona. Och fler domar är att vänta.
Men Östersund, som ska åka till Boden på lördag, har beslutat sig för att inte bojkotta matchen. Hur det blir med söndagens match i Boden, då Sundsvall ska komma på besök enligt spelschemat, är inte klart. Nybro har meddelat att man kommer att åka till Karlskrona för match på fredag. Det är dock oklart om Hanhals tänker gästa KHK på söndag.
Skälet till att lagen i den norra respektive södra serien i hockeyettan bojkottar Boden och Karlskrona är att de sistnämnda lagen inte ställer sig bakom ligans tv-rättighetsavtal och kommersiella avtal.
Boden, som skrivit på avtalet med ligan, följer det inte eftersom man anser att det bygger på en tävlingsbestämmelse som inte går i linje med Europakonventionen och svensk lag. Man vill inte lämna ifrån sig rätten till upphovsskyddat material och immateriella rättigheter avseende tv-rättigheterna.
– Men det är inga problem att tillhandahålla och producera, det är hur lugnt som helst, för att vi tillsammans i ligan ska tjäna pengar på det. Men här tar ligan ifrån oss och avlövar alla ekonomiska förutsättningar, säger Bodens ordförande Thomas Regemalm.
– Vi vill gärna bidra till att hitta en lösning och det är två enkla saker som vi vill – att vi ska äga våra immateriella rättigheter och få insyn i ligans ekonomi.
Kräver skadestånd
Riksidrottsnämnden gav i våras Boden rätt att stå utanför hockeyettans tv-avtal, något som ligan bestred redan i fjol då man fick rätt i ett skiljedomsförfarande. Och i samma instans, Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, kräver man nu Boden på skadestånd för att ha brutit mot avtalet mellan Boden och hockeyettan.
– De skrev på det i augusti 2018 och efterlever inte avtalet. Då vi inte är överens ska, enligt våra stadgar, en tredje part pröva frågan, säger hockeyettans ordförande Ronnie Glysing, och säger att dom i ärendet ska komma under november.
Boden har å sin sida börjat titta på om man ska starta civilrättsliga åtgärder mot motståndarlag som bojkottat deras hemmamatcher.
– Men vi har ännu inte bottnat i frågan, säger Regemalm.
Karlskrona är i ett liknande läge som Boden, med skillnaden att man inte skrivit på något avtal med hockeyettan. Klubben tvångsdegraderades från hockeyallsvenskan av ekonomiska skäl inför förra säsongen och fick då ett tillfälligt avtal som bara gällde den säsongen.
Orättvis modell
Blekingeklubben anser att skillnaden mellan ligans 40 lag är så stora att den ersättningsmodell som finns, gällande tv-avtal och kommersiella rättigheter, inte blir rättvis.
– Vi är öppna för att bli fullvärdiga medlemmar när vi ser att förändringar som vi efterfrågar blir gjorda, säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona HK.
De förändringar som KHK önskar är en liknande ersättningsmodell som SHL har, där lag som gör mer för ligans utveckling får mer betalt.
– Vi kanske kan fem- eller tiodubbla ersättningen på egen hand jämfört med vad ligan erbjuder, säger Rosenqvist.
Som exempel nämner Rosenqvist att Karlskronas tv-sändningsersättning per match, 10 000 kronor, inte på långa vägar täcker publiktappet om matchen sänds på tv eftersom man har mycket större publik på matcherna än de flesta andra klubbar i ligan.
– Alla håller med om de här tankarna, men vi vill se att de impliceras, säger han.
Hoppas på dialog
En förhandlingsgrupp har bildats för att försöka hitta en lösning för Karlskrona.
– Vi har satt oss ned och pratat. Vi har visat vilja och lagt fram ett förslag på lösningar. Nu är det upp till hockeyettan. Om de står fast vid alla sina punkter, då hamnar vi i helt låsta positioner. Jag hoppas dialog ska lösa saker, vi står inte benhårt fast vid alla saker, säger Karlskronas klubbchef.
Hockeyettanordföranden Ronnie Glysing säger att man som ligaorganisation måste tillvarata allas intressen.
– Ingenting får ske på bekostnad av att andra drabbas ekonomiskt. De (Boden och Karlskrona) vill ha lite mer än alla andra och då kommer alla småklubbar att förlora på det här, säger Glysing.