Tuff start på VM för Tjeckien – ny förlust

Tjeckien har inte fått någon vidare start på ishockey-VM. Mot Schweiz, 2–5, kom andra raka förlusten. För Kazakstan hade svenske Niklas Svedberg en assist i straffsegern mot värdnationen Lettland.

Schweiz vann mot Tjeckien.

Ishockey2021-05-22 21:56

Det har inte varit det enklaste motståndet inledningsvis för Tjeckien. Dock är det ett starkt lag på pappret med flera NHL-spelare och det är en av favoriterna i turneringen.

Tjeckien inledde VM i fredags med att förlora mot det ryska laget med 3–4, där ryssarna avgjorde med 19 sekunder kvar att spela. Och mot Schweiz under lördagskvällen åkte man på ännu en tung förlust.

NHL-duo levererade

Filip Chytil, till vardags i New York Rangers, gjorde 1–0 för Tjeckien i första perioden. Men efter det växlade Schweiz upp.

I slutet av första perioden kvitterade Gregory Hoffman och i början av andra perioden serverade New Jerseys lagkapten Nico Hischier en annan offensiv nyckelspelare – San Jose-forwarden Timo Meier – som med ett direktskott fixade 2–1.

Meier gjorde även 4–1 halvvägs in i tredje perioden. Matchen slutade 5–2.

För Schweiz väntar Tre Kronor-dödaren Danmark under söndagen. Tjeckien spelar på måndag mot Belarus.

Svensk i Kazakstan

Lettland, som överraskande besegrade Kanada med 2–0 i fredags, hade det tuffare mot Kazakstan. Matchen gick till straffar där Kazakstan var numret större och vann med totalt 3–2.

Noterbart är att svensken Viktor Svedberg, som har spelat för bland annat Linköping och Frölunda, hade en passningspoäng för Kazakstan. Svedberg har spelat tio A-landskamper i Tre Kronor tidigare i karriären. Han tillhör den kazakiska KHL-klubben Barys Nur-Sultan och har spelat i landet de tre senaste säsongerna.

Norge förlorade

Norges chanser att nå kvartsfinalen i ishockey-VM ser ut att gå i kras direkt. Det blev förlust med 1–5 i nyckelmatchen mot Tyskland.

Finland, USA och Kanada anses vara för svåra att rå på, så matchen mot Tyskland var viktig för norrmännen att vinna för att kunna komma bland de fyra främsta i gruppen och därmed nå kvartsfinalen i ishockey-VM.

Men det blev storförlust – och ett rejält avbräck. Det var Tysklands första seger mot Norge sedan 2007.

Förlusten gör att Norge helst måste slå Italien på söndagen för att vara säkra på att inte komma sist i gruppen. Inget lag flyttas ner från VM:s A-grupp i år eftersom B-VM har ställts in på grund pandemin.

Det norska laget innehåller flera spelare från SHL, däribland Mats Rosseli Olsen (Frölunda) och Jonas Holos (Linköping) samt målvakterna Jonas Arntzen (Örebro) och Henrik Haukeland (Färjestad).