Tysk skräll i VM – USA enkelt vidare

Tyskland skrällde i VM-kvartsfinalen och slog ut grannen och gruppvinnaren Schweiz. Två mål på 36 sekunder sänkte Schweiz i 3–1-segern. Nu väntar semifinal mot USA som vann över Tjeckien med 3–0.

John Peterka, till höger, och Frederik Tiffels i Tyskland firar efter 2–1-målet i segermatchen över USA.

Ishockey2023-05-25 17:49

Schweiz vann grupp B i Riga medan Tyskland tog den fjärde och sista slutspelsplatsen i den svenska VM-gruppen.

Men Schweiz har haft det svårt mot grannen Tyskland som har plusstatistik i ländernas inbördes möten och så sent som 2021 vann på straffar i VM-kvartsfinal – även då i Riga.

Nu slog tyskarna till igen mot ett Schweiz med NHL-stjärnor som Nico Hischier, draftad etta av New Jersey 2017, och Kevin Fiala, Los Angeles.

I slutet av andra perioden gjorde tyskarna två mål på 36 sekunder. Först sköt John Peterka 2–1 i öppet läge efter 17.51 och sedan slog Nico Sturm till i numerärt underläge sedan en undanrensning gett två mot ett-läge.

Då hade Tyskland dessförinnan klarat av ett fem minuter långt boxplay sedan Sverigebekantingen Moritz Seider, Detroitbacken som spelat i Rögle, fått ett matchstraff för en tackling i ryggen på Gaetan Haas.

USA fortsätter att imponera och VM:s enda obesegrade lag tog åttonde raka segern via 3–0 över Tjeckien.

Amerikanerna tog greppet direkt, vann skotten med 34–15 och gjorde ett mål i varje period genom Matt Coronato, Nick Perbix och Cutter Gauthier.

USA har inte vunnit VM sedan 1960 då OS-turneringen i Squaw Valley också hade VM-status.

Senast nationen vann en enskild VM-turnering var 1933.