Ullmark: "Känner bara negativa känslor"

Han höll på att rädda Tre Kronor till en VM-semifinal. Men till slut kunde inte målvakten Linus Ullmark – och Tre Kronor – stå emot Kanada. –Det är tomt, det är svart, jag är arg och besviken, säger han efter 3–4-förlusten mot Kanada.

Linus Ullmark deppar efter att Sverige har åkt ur ishockey-VM.

Ishockey2022-05-26 19:14

Linus Ullmark hade att göra i kvartsfinalen mot Kanada. Tre Kronor-målvakten, till vardags i NHL-laget Boston Bruins, fick hela 19 skott på sig i den andra perioden. Sverige sköt i sin tur bara ett skott på mål i mittenakten. Ändå stod det 3–0 på resultattavlan.

Men tidigt i tredje perioden tvingades en skymd Linus Ullmark se pucken gå över mållinjen när Ryan Graves reducerade, och i slutet av ordinarie tid släppte han in två snabba mål. Kanada vann till slut i förlängningen.

Efteråt var 28-åringen oerhört besviken.

– De enda känslorna jag känner är negativa, säger han.

Pekar inte finger

På frågan om varför laget rasade ihop i slutet av matchen svarar han:

– Jag kan inte säga vad laget gör. Jag kan bara prata om min egen prestation och jag släpper in för många mål, säger han.

Kanada sköt totalt 42 skott på mål att jämföra med Sveriges 19. Men Ullmark, som hade det betydligt svettigare än Chris Driedger i motståndarmålet, var inte sugen på att prata om någon annan än sin egen insats.

– Jag har en position där jag står där längst bak. Jag är sopgubben som plockar upp allt som händer framför mig och gör inte jag ett tillräckligt bra jobb kommer vi att förlora matchen, säger han.

Han fortsätter:

– Varför ska jag gnälla och poängtera vad vi som lag gör när jag bara kan fokusera på mig själv? Det finns ingen anledning att hänga ut någon mer än mig själv, så är det bara. Det är bara upp med blicken och försöka ta skiten helt enkelt.

"En erfarenhet"

Ullmark säger att förlusten i nuläget är den tyngsta han har varit med om i sin ishockeykarriär.

– Det är just nu det har hänt. Hur det kommer kännas om fyra månader vet jag inte. Det kommer alltid vara med mig som en erfarenhet, och om den kommer bli positiv eller negativ vet jag inte. Just nu är den negativ, säger han.