”Unicef Sverige och Brynäs IF har i dag fattat ett gemensamt beslut om att tills vidare avbryta samarbetet. Parterna är överens om att inte kommentera beslutet närmare”, skriver SHL-klubben på sin hemsida.
Den ena spelaren sitter sedan förra veckan häktad, på sannolika skäl misstänkt för misshandel och våldtäkt i nära relation.
Kommunen agerar
Därefter har ytterligare en spelare anhållits. Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat i en annan stad under förra veckan. Mannen anhölls först i sin frånvaro och frihetsberövades sedan på söndagen på sannolika skäl misstänkt för brott.
Något som gör att Unicef, vars arbete kretsar kring barns rättigheter i världen, väljer att bryta avtalet med klubben. FN-organet har flera samarbeten i sportvärlden, bland annat med fotbollsklubbarna Manchester United och FC Barcelona.
Även Gävle kommun markerar mot Brynäs. I ett pressmeddelande kräver man att föreningen ska presentera en tydlig handlings- och tidsplan för hur man ska arbeta med sin värdegrund.
Kan dra in ekonomiska stödet
Annars hotar kommunen med att skära ner på det ekonomiska stödet till klubben. Kommunen bidrar årligen med 2,5 miljoner kronor till ungdomssatsningen "En bra start", som även Unicef var en del av innan de valde att bryta med klubben.
"Vi avbryter inte det samarbetet just nu, men om föreningen inte lyckas komma till rätta med attitydproblemen i herrlaget, och kan agera goda förebilder, kan det omprövas", säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Elitstödet på 500 000 kronor kan också komma att ses över, enligt Wiklund Lång.
"Men vi är angelägna om att damlaget inte ska drabbas ekonomiskt av den uppkomna situationen, säger hon.
"Kan aldrig ducka"
Brynäs har meddelat att de kommer att se över sin värdegrund och göra mer i arbetet kring mäns våld mot kvinnor.
"Skulden ska ligga där den hör hemma – hos gärningsmännen, om de befinns skyldiga. Men, vi kan aldrig ducka för att vi som arbetsgivare självklart har ett stort ansvar i frågan", skriver klubben i ett uttalande.
Klubben har varit i kontakt med Riksidrottsförbundets studieförbund Sisu, Svenska ishockeyförbundet, en mansjour – och kvinnojouren Blåklockan.
Något som ordföranden Lisa Pehrsdotter bekräftar.
– De hörde av sig i förmiddags och sade att de måste prata med oss, så vi ska träffa dem i morgon. Mer än så är det inte än så länge, säger hon.
TT: Vad vill de att ni ska bidra med?
– De känner väl att de måste göra någonting, så de har vänt sig till oss. De vill ju ha hjälp, vilket de uppenbart verkar behöva. Det är ju inga domar som fallit, men allt tyder väl på att det inte är som det ska. Det är fruktansvärt men det är inte första gången. Det förekommer en del, tänker jag, i idrottens värld med jargong, locker room-talk och så. Det är superbra att man tar tag i det.
TT: Hur ser du på att de hör av sig just i det här läget?
– Jag hade tyckt att det varit bra om de hört av sig tidigare, men det är bra att de hör av sig nu. Så får vi hoppas att de inte bara vill stajla med det i pressmeddelanden utan visa att de menar allvar. Att de vill förändra.