Upplagt för förlängning – då avgjorde VH: "Skönt"

För knappt en vecka sedan förlorade Vimmerby Hockey med 6–1 borta mot Nybro. Snacka om revansch nu, när VH tryckte tillbaka serieledarna och avgjorde hemmamatchen med två sekunder kvar att spela. "Skönt att visa att vi kan mäta oss mot ett lag som Nybro", säger Staffan Lundh, tränare för VH.

Jubel i Vimmerby. Besvikelse i Nybro. Vimmerby Hockey avgjorde hemmamatchen med två sekunder kvar att spela.

Jubel i Vimmerby. Besvikelse i Nybro. Vimmerby Hockey avgjorde hemmamatchen med två sekunder kvar att spela.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2022-02-16 22:16

Vi tar det från slutet. Ställningen är 2–2 i Vimmerby ishall och med tio sekunder kvar att spela får VH pucken och tar sig in i offensiv zon. Det kan väl inte gå? Jo. Med två sekunder kvar av ordinarie tid får Anton Carlsson pucken och skickar in den till 3–2.

– Alla segrar, framför allt en sån här, stärker oss, säger en samlad VH-tränare efter matchen.

Han och alla andra i hallen var inställda på att det skulle bli förlängning.

– Ja, det var man väl. Samtidigt står man och ser att det blir en liten halvchans av det. Det var väldigt skönt att vi fick avsluta på det sättet den här gången, säger Staffan Lundh.

Det var en förlösande seger, på många sätt. VH fick med sig publiken i hallen och tryckte på redan från start. Det resulterade i att Pierre Gustavsson kunde öppna målskyttet efter knappt tre minuter. Det var för övrigt grovjobbarens allra första mål i Allettan den här säsongen. 

Serieledande Nybro såg till att jobba sig tillbaka. När VH drog på sig matchens första utvisning i slutet på den första perioden smällde det. Axel Lindström styrde in pucken till 1–1.

Och 1–2 kom bara två minuter in i den andra perioden. Där och då såg det ut som att VH skulle få det tufft.

– Det är alltid tungt att släppa in mål, framför allt när vi står upp så bra. Visst är det jobbigt, samtidigt måste man försöka vrida om och skaka av det. Vi spelar ändå ganska mycket i anfallszon första 15 minuterna, innan Nybro kommer tillbaka. Det blev lite handboll över det under längre perioder i matchen, säger Lundh.

Men hemmalaget visade styrka, vilja och mod. Todd Winder var på rätt plats vid rätt tillfälle i den 25:e minuten och styrde in Pelle Ströms skott till 2–2.

Nybro, som kom till spel utan stjärnorna Janne Väyrynen och Eero Savilahti, var oerhört snabba i omställningarna och öste på när de vann pucken. Vimmerby visade då att försvarsspelet verkligen kan stå upp mot de allra bästa lagen i serien.

– Om man nu pratar i termer som underliggande statistik så kan vi titta på de tio senaste matcherna. Där tror jag att vi är ett av de lagen som har allra bäst försvarsspel. Vi är ett av de lagen som skulle ha gjort flest mål, även om vi nu inte gjort det. Det är detaljer som gjort att vi inte blivit allt för nedslagna trots att vi inte riktigt haft framgångarna, menar VH-tränaren.

Matchen fortsatte att svänga fram och tillbaka. Lagen turades nästan om med att ha långa anfall i varandras zoner.

– Det var vissa perioder som det bara var försvarsspel, andra där vi fick anfalla väldigt mycket, säger Lundh.

Anton Carlsson 3–2-mål i slutsekunderna innebar att hemmalaget tog tre mycket viktiga poäng. Den segern kom bara fem dagar efter att VH förlorat med hela 6–1 borta mot just Nybro.

– Det är ganska skönt att visa att vi kan mäta oss mot ett lag som Nybro. De tuggar och sätter oss på prov hela tiden.

Vad gjorde ni annorlunda den här gången jämfört med senast ni mötte Nybro?

– Tittar vi på den förra matchen mot dem så gör vi det ganska okej, egentligen. Vi försöker vara lite mer noggranna i vissa situationer i försvarszonen. Det är svårt, för Nybro är skickliga när de kommer med fart och snurrar. Vi pratade generellt om att göra allt lite bättre. Det är ingen hjärnkirurgi vi håller på med.

Vimmerby–Nybro 3–2

Första perioden: (02.59) 1–0 Pierre Gustavsson (Hugo Ollila).

Andra perioden: (39.21) 1–1 Axel Lindström (spel 5/4).

Tredje perioden: (42.36) 1–2 Anton Schagerberg, (44.31) 2–2 Todd Winder (Pelle Ström, Jakob Karlsson), (59:58) 3–2 Anton Carlsson (Jakob Karlsson, Todd Winder).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!