Upprop mot övergreppen i ishockeyn

Efter avslöjanden om en tränares sexuella övergrepp på en spelare i NHL samt svenska vittnesmål om övergrepp i samband med inkilningar, startas nu ett upprop i svensk ishockey. Syftet att starta ett samtal om hur ishockeyn kan göra skillnad.

Nu startas ett upprop i svensk ishockey för att förändra machokulturen och förhindra övergrepp.

Nu startas ett upprop i svensk ishockey för att förändra machokulturen och förhindra övergrepp.

Foto: Justin Tang/AP/TT

Ishockey2021-11-12 14:09

"Ingen hockeyspelare ska behöva känna sig ensam med sin psykiska ohälsa. Ingen hockeyspelare ska heller riskera att utsättas för kränkningar eller övergrepp", skriver de som står bakom uppropet i ett pressmeddelande.

Initiativtagaren till uppropet "Jag står bakom dig" är Erik Grönberg. Han har i sin bok "Inte ensam aldrig glömd" berättat om en barndom som kantades av sexuella övergrepp, ångest och oro, men där han fann en fristad i ishockeyn.

Nu vill han i stället hjälpa till med att förändra den destruktiva jargongen som finns i ishockeyns machokultur. Tanken med uppropet, som SHL och hockeyallsvenskan står bakom, är att fylla sociala medier med ställningstagande från spelare och föreningar.

"Vikten av att förebilder ställer sig bakom varje människa som just nu behöver det som mest är ett första steg till förändring", säger Erik Grönberg.

Fakta: Därför är frågan om inkilningar aktuell

Den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach berättade nyligen offentligt om att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av en videocoach i 2010 – samma år som klubben vann Stanley Cup.

Detta blev känt efter att en utredning gjorts där det kom fram att dåvarande tränare Joel Quenneville tystat ned händelserna.

Beachs berättelse har skakat om NHL och fått stora konsekvenser. Chicagos dåvarande tränare Joel Quenneville har tvingats sluta i topplaget Florida. Även Chicagos general manager Stan Bowman har avgått.

Senare berättade hockeyexperten och den förre Luleåmålvakten Erik Granqvist om egna erfarenheter av övergrepp som skedde under en inkilning när han som ung spelare kom upp i Luleås A-lag säsongen 1989/90.

De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet, berättade Granqvist i I Viaplays hockeypodcast.

Efter berättelserna har fler före detta hockeyspelare vittnat om att de varit del av en kultur där inkilningar med inslag av våld och sexuella inslag.

Ikonen Börje Salming har sett ritualer utföras på juniorer när han spelade i Toronto i Kanada.

Man mådde skitdåligt när de skrek att de skulle ta en efter träningen, sade han till Expressen.

Även förre Detroitstjärnan Nicklas Lidström är bekant med fenomenet.

Jag känner absolut igen det. Inte för att jag själv har varit med om det, men jag har hört att det har hänt spelare innan min tid, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!