Uppstickaren fortsätter leverera

Nytt 0–2-underläge – och ny vändning. Västerviks IK är en oblyg nykomling som går sin egen väg och imponerar. – Mentaliteten att vi kan vända matcher sitter kvar i väggarna, säger Victor Öhman efter 5-3 hemma mot Västerås.

Victor Öhman gjorde succé i återkomsten i VIK. Med tre mål bidrog han starkt till att laget vände och vann med 5-3 hemma mot Västerås. Foto: Viktor Allvin

Victor Öhman gjorde succé i återkomsten i VIK. Med tre mål bidrog han starkt till att laget vände och vann med 5-3 hemma mot Västerås. Foto: Viktor Allvin

Foto:

Ishockey2016-10-03 07:28

Askungesagan om Västerviks IK fortsätter. 

Hade någon rest sig på den hockeyallsvenska upptaktsträffen för några veckor sedan och tippat nykomlingen Västervik som tabelltvåa efter sex omgångar hade man säkert blivit bemött med kritiska blickar. 

Nu ligger de där med 15 poäng efter sex matcher.

Frågan är hur långt det kan räcka för succénykomlingen och vilka växlar man kan dra av starten.

– I allsvenskan kan man inte bara ställa ut skridskorna och ta tre poäng. Vi vet om att det krävs hårt arbete varje dag, det har vi visat och därför har grabbarna tagit poängen, säger hemvändaren Victor Öhman och tillägger: 

– Och hur långt det kan räcka? Visst, jag har inte varit här så länge men laget ser riktigt intressant ut. Jag sa det redan förra säsongen och tyckte att vi hade kunnat spela i allsvenskan med det laget vi hade då. Tomas Lind (sportchefen) har gjort ett bra jobb och fått in nya killar som är riktigt bra.

Typiskt Öhman-mål

Västervik ser dock ut att trivas i underläge. I senaste hemmamatchen mot Mora hamnade de i ett tidigt 0–2-underläge men reste sig och vann med 7–5.

I lördags gjorde man det igen. De vände underläge, alltså.

Redan efter drygt sju minuter hade Västerås gjort 2–0, båda målen kom i power play.

– Det ska inte få ske men man behöver inte bli orolig för att vi får en knackig start. När vi väl får det har vi ett lugn i laget och det känns som att mentaliteten att vända matcher sitter kvar i väggarna, säger Victor Öhman. 

Är det något lag som fått grepp om att vända matcher så är det Västervik. 

Det var Victor Öhman, nyförvärvet från Pantern, som inledde vändningen med att skicka upp reduceringen i första krysset – ett typiskt Öhman-mål. 

– Jag vet inte hur många mål jag gjorde från den positionen förra säsongen. Jag trivs och vet vad jag ska göra.

Enda skillnaden är att Dan (Pettersson) inte står framför mål. 

Välkomnades med banderoll

I spel fem mot fem och i offensiv zon var det Västervik som dikterade villkoren och glänste. Inför tredje perioden ledde de med 5–2.

– Stänga matcher har man gjort förr, självklart. Man chansar inte, man spelar på ledningen och jag tycker att vi gör det bra trots att vi släpper in 5–3.

Och Öhmans återkomst till Västervik kan ingen klaga på: tre mål och en assist på två matcher. 

Under introt möttes han dessutom av ett fint välkomnande från hemmaklacken.

– Tänk att man får en egen banderoll där de önskar mig välkommen. Det var grymt häftigt, jag har inte varit med om något liknande tidigare. Jag älskar staden och fansen.

Mattias Karlin kunde återigen lägga en fin insats till samlingen.

– Bortsett från de första tio minuterna gör vi en riktigt bra match, säger Mattias Karlin, som inte vill sväva i väg efter kanonstarten.

– Vi vet att nedgångar kommer, då gäller det att inte sväva i väg när det går bra och inte gräva ner sig när det går dåligt. Man måste försöka hålla en hyfsat jämn plan i skallen, säger han. 

Resultat

VIK-Västerås 5-3 (2—2, 3—0, 0—1)

Första perioden: 0—1 (3.10) Anton Mylläri (Lukas Zetterberg, Mikael Frycklund), 0—2 (6.51) Marcus Bergman (Eddie Davidsson, Anton Mylläri), 1—2 (13.46) Victor Öhman (Andreas Frisk, Emil Wahlberg), 2—2 (17.59) Victor Öhman (Conny Strömberg, Olle Liss).

Andra perioden: 3—2 (2.45) Nikolai Meyer (Olle Liss), 4—2 (13.26) Victor Öhman (Fredric Andersson, Emil Wahlberg), 5—2 (15.01) Emil Wahlberg (Mats Josten Fröshaug).

Tredje perioden: 5—3 (6.10) Niklas Lihagen (Hampus Larsson).

Skott: 31—18 (13—7, 11—6, 7—5).

Utv, Västervik: 4x2, 1x10. Västerås: 4x2.

Domare: Anders Sandahl, Filipstad.

Publik: 1 863.

Tuppar: 3: Victor Öhman, 2: Joacim Hedblad, 1: Emil Wahlberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!