Uppvisning i powerplay av Färjestad

Från sämst i klassen till rena showen. Färjestad gjorde fyra mål på fyra powerplay och besegrade Malmö med 4–1 (1–1, 3–0, 0–0) i SHL-ishockeyn. –Jätteskönt, säger 3–1-skytten Patrik Lundh.

Jubel i Färjestad sedan Patrik Lundh gjort 3–1 i 4–1-segern mot Malmö.

Ishockey2022-02-17 21:22

För inte så särskilt längesen var Färjestad SHL:s statistiskt sett sämsta lag i numerärt överläge.

Det har gått bättre på sistone och mot Malmö var utdelningen 100-procentig.

Värmlänningarna fick chansen i powerplay fyra gånger – och gjorde fyra mål.

Till och med Patrik Lundh, som normalt inte får någon speltid i spelformen, hittade rätt – fram till 3–1.

– Var det powerplay? säger han om fullträffen som kom nio sekunder innan Malmö skulle ha blivit fulltaligt.

Målet var Lundhs första sedan återkomsten till Färjestad.

– Alltid skönt att vara med och bidra, säger 33-åringen.

Att det verkar ha vänt i powerplay betyder mycket för Färjestad som slåss om en av de sex direktplatserna till kvartsfinal.

Efter segern mot Malmö är Karlstadlaget just sexa i tabellen, två poäng före Växjö.

– Det är jätteviktigt. Både boxplay och powerplay kan avgöra matcher, både åt ena och andra hållet.

Lundh var ju inte med från början av säsongen och har därför svårt att säga vad förvandlingen beror på – men han har en teori.

– Rent generellt är det väl så att om det går troll i det gäller det att hålla det enkelt. I dag tar vi skott i förstaläget. Det är ett bra koncept. Det öppnar upp det, säger han.

Succé för reserven

Färjestad saknade tre centrar – Jacob de la Rose, Gustav Rydahl och Linus Johansson – som är i OS-semifinal i Peking. Dessutom är förstamålvakten Dominik Furch småskadad.

I stället fick 20-åringen Dennis Hildeby ansvaret mellan stolparna mot Malmö. I den tredje SHL-matchen kom första segern.

Hildeby släppte in ett mål sent i första perioden men höll sedan tätt i över 40 minuter. Efteråt sjöng publiken ”Vi älskar Dennis”.

– Det var chockerande men väldigt, väldigt roligt. Nu efteråt önskar jag att jag hade njutit av det ännu mer. Jag tror inte att jag uppfattade det riktigt, säger den unga målvakten.

Efterlängtade backar

Precis som Färjestad saknade Malmö flera OS-spelare. Lagets tre danska backar – Markus och Oliver Lauridsen samt Matias Lassen – är tillbaka i spel tidigast på lördag, borta mot Leksand.

De är efterlängtade, inte minst i boxplay.

Malmö släppte in fyra mål i numerärt underläge även mot Skellefteå i söndags.

– Jag tycker att vi äger första perioden. Sedan tar vi enormt många dåliga utvisningar och blir straffade för det. Efter det kommer vi inte tillbaka i matchen, säger tränaren Tomas Kollar.

I och med att Timrå vann mot Leksand har Malmö bara två poäng ned till kvalstrecket.