USA JVM-mästare – slog storfavoriten Kanada

En skräll. USA täppte igen mot storfavoriten Kanada och vann överraskande JVM-finalen mot hemmanationen med 2–0. –Det var en så bra laginsats. Jag saknar ord, säger stjärnan Trevor Zegras strax efter slutsignalen.

Kanadas Connor Zary stoppas av USA-målvakten Spencer Knight. Trevor Zegras försvarar.

Ishockey2021-01-06 06:15

Kanada har dominerat årets junior-VM i ishockey på hemmaisen i Edmonton. En del har sagt att det är det bästa juniorlaget någonsin.

Men i finalen mot USA mötte de kanadensiska stjärnorna en mur de inte lyckades ta sig igenom.

– Ärligt talat tror jag inte att Kanada har utmanats av ett riktigt lag än, sade lagets storstjärna Trevor Zegras i NHL:s sändning inför matchen och fortsatte:

– Jag tror att vi kommer att överraska dem.

Han fick rätt.

Täppte igen

Kanada hade övertaget i matchens första minuter. Lönnlöven pressade så som de har gjort tidigare i turneringen, men i stället för att få hål på det amerikanska försvarsspelet jobbade sig USA in i matchen.

Med sex minuter kvar av den första perioden dundrade Alex Turcotte in pucken bakom Kanadas stjärnmålvakt Devon Levi och det stod 1–0 till USA. Det var det första målet i turneringen som Kanada släppte in utan att vara i numerärt underläge.

Den andra perioden var bara 32 sekunder gammal när Trevor Zegras gjorde 2–0. Sedan försvarade USA sin ledning.

I den tredje perioden dominerade Kanada när de jagade ett reduceringsmål. De pepprade på med totalt 34 skott i matchen – jämfört med USA:s 21 skott – men Spencer Knight storspelade i USA-målet och stängde effektivt Kanadas forcering. Till och med Dylan Cozens, som har gjort mål på det mesta tidigare, missade målet.

Femte guldet

Zegras hade svårt att sätta ord på sina känslor efter matchen.

– Det har inte sjunkit in än riktigt. Jag är bara så glad, sade Zegras kort efter slutsignalen i sändningen i TV6.

Guldet är USA:s femte i junior-VM, den senaste segern var 2017. Tidigare under natten plockade Finland hem bronset genom seger mot Ryssland med 4–1.