I helgen börjar allvaret: "Känns bra så här långt"

Hockeytempen skruvas nu upp rejält. Känner ni vinddraget? I vilket fall startar Hockeyettan för Vimmerby i helgen. Vi tog ett snack med nye tränaren Hampus Sylvegård för att känna av läget. "Klart att det är lite nervöst nu, men det är precis som det ska vara".

Vimmerbys nye tränare Hampus Sylvegård är nöjd med försäsongen.

Vimmerbys nye tränare Hampus Sylvegård är nöjd med försäsongen.

Foto: Johannes Widergren

Ishockey2022-09-28 16:16

Det är kanelbulletider. Visst. VH-tränaren mumsade på sin, jag på min. Vi träffades på ett fik i centrala Vimmerby några dagar innan seriestarten. Det är en förväntansfull och till synes avslappnad Hampus Sylvegård vi pratar med, trots då att en viss nervositet börjar smyga sig in precis innan allvaret tar sin början. Alltså seriespelet.

Försäsongsmatcherna och de flesta förberedelser är lagda till handlingarna. VH vann fem av sju träningsmatcher.

– Det är en annan fas vi går in i nu. Försäsongen handlar mycket om att få ihop gruppen och sätta riktlinjer. Nu blir det ett helt annat fokus på resultat.

Hur viktigt är det att få en bra start på serien?

– Det är klart att det alltid är skönt att få en bra start, men jag är av den uppfattningen att om vi presterar bra och har rätt beteenden, så kommer också resultaten automatiskt.

Premiären hemma mot Tyringe känns som en perfekt öppning, eller?

– Det finns inga lätta matcher i den här serien. Ingenting är självklart. Tyringe är visserligen nykomlingar, men har spelat i ettan tidigare i många år. Men jag har en bra känsla och vi ser verkligen fram mot matchen. Vi är beredda att gå upp i ringen...

undefined
Hampus Sylvegård är förhoppningsfull inför serien, som startar på söndag.

Uppdraget i Vimmerby är Malmökillens första som seniortränare.

Hur har den första tiden varit?

– Bra och lärorik. Det är en väldigt familjär känsla här i Vimmerby. I hela teamet kring laget och bland spelarna. De umgås mycket. Jag tror att det kan vara enklare att få ihop en tight grupp i en mindre ort än vad det kan vara i en större stad. Jag har fått ett bra mottagande och sen är det en viss skillnad mot att träna ett juniorlag. Det går att vara mer rak och tydlig i ett seniorlag.

undefined
Vimmerbys nye tränare med några taktiska direktiv på en av veckans sista träningar inför seriestarten.

Södra serien brukar alltid beskrivas som den allra tuffaste i Hockeyettan. Det lär inte vara något undantag den kommande säsongen.

Hur ser du på motståndet?

– Det finns många starka lag, där vissa klubbar har gått in med mycket pengar för att stärka upp laget. Men det är inte detsamma som att de ska lyckas nå resultat. Kravbilden blir också därefter.

Hampus Sylvegård nämner inga klubbar i sammanhanget, men en inte alltför vild gissning är att han tänker på favorittippade kvartetten Nybro, Karlskrona, Troja och Kalmar.

För egen del då. Vad har ni för målsättning?

– Det är grabbarna som satt den. I första läget är det att ta oss till Allettan. Det är klart att vi vill nå dit. För mig är det också viktigt att följa den dagliga verksamheten. Att vi är seriösa med fysbiten och den dagliga träningen vi gör. Och där tycker jag vi är. Vi vill hela tiden utvecklas och få in ett "ryggmärgsbeteende".

Kanelbullarna är snart uppätna. Intervjun börjar också lida mot sitt slut. En sista fråga återstår.

Hur vill du att ni ska spela er hockey?

– Jag tycker att vi har tagit kliv från när vi började träna i augusti, inte minst defensivt. Vi höll nollan i tre av träningsmatcherna, samtidigt som vi producerade en hel del framåt. Vi försöker spela en kreativ hockey, där vi ska vara puckförande. Och det är nog lite nytt för många av spelarna. Vi vill inte bara spela oss ur och dumpa pucken. Det är hela tiden en process som vi tränar på. Sen får vi inte bli övermodiga, utan hitta rätt balans. Vi har varit lite slarviga på slutet, men det kändes bättre mot Skövde senast.

Om det är en indikation på att även premiären slutar på ett bra sätt återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!