Vändningen: Byter inte landslag

NHL-meriterade forwarden Jakob Lilja tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha bytt landslag till Kazakstan. –De vill att jag ska spela där, men jag har tackat nej. Det är inte aktuellt och kommer inte att bli, säger han till Expressen.

Jakob Lilja, här i Tre Kronor tillsammans med Michael Lindqvist och Isac Lundeström, byter till Kazakstans landslag. Arkivbild.

Jakob Lilja, här i Tre Kronor tillsammans med Michael Lindqvist och Isac Lundeström, byter till Kazakstans landslag. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2022-04-19 15:11

Jakob Lilja, 28, spelar sedan 2020 i kazakiska KHL-laget Barys Nur-Sultan. Ett faktum, tillsammans med att han aldrig spelat ett mästerskap för Tre Kronor, som möjliggör ett byte till Kazakstans landslag då han kan ansöka om dubbla medborgarskap.

Lilja, med sju a-landskamper för Sverige, fanns med i den VM-trupp som ska representera Kazakstan i Helsingfors senare i år.

Men att han är med i truppen betyder inte att han kommer att spela.

– Nej, nej. Inte alls. Jag har tackat nej. Det här grundar sig i att man efter två år får frågan att vara med. De vill att jag ska spela där, men jag har tackat nej. Det är inte aktuellt och kommer inte att bli, säger Lilja till Expressen.

Han berättar för tidningen att det varit många som sökt honom under dagen, med frågor om uttagningen.

– Jag var och spelade padel och sedan dess har min telefon gått varm. Det är hur många som helst som sökt mig, säger han.

Sommaren 2018 dömdes Jakob Lilja, då i Rögle, till villkorlig dom i högsta domstolen för misshandel. I mars 2015 utdelade Lilja en tackling i nacken på Malmös Jens Olsson under ett möte i kvalserien.

I Sverige är Lilja annars mest känd för tiden i Djurgården som kulminerade i ett SM-silver 2019. Därefter bar det av till USA för spel med NHL-laget Columbus. Säsongen 2020–21 flyttade han till Kazakstan för spel i KHL-klubben Barys Nur-Sultan.

Denna säsong har Lilja noterats för 27 poäng (16+11) på 47 grundseriematcher samt ytterligare tre poäng (2+1) i Gagarin Cup-slutspelet.

Ishockey-VM börjar den 13 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!