Var instängd – nu kan han vinna OS-guld

Mardrömsstarten kan förbytas till drömslutet. Ensamhet och ovisshet på ett okänt karantänshotell till en kollektiv blåvit guldyra. –Det var många tankar som hann gå genom huvudet, säger finländske hockeystjärnan Marko Anttila om mardrömsdygnen.

Gulddrömmen är nära för Marko Anttila (12) efter mardrömsstarten med isolering efter ankomsten.

Gulddrömmen är nära för Marko Anttila (12) efter mardrömsstarten med isolering efter ankomsten.

Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/TT

Ishockey2022-02-19 21:32

Den 36-årige före detta Örebrospelaren blev folkkär hemma i Finland när han 2019 blev stor VM-guldhjälte. Anttila klev fram och gjorde de viktiga målen i slutspelet när "Lejonen" mot alla odds – och utan NHL-profiler – slog ut stjärnspäckade Sverige, Ryssland och slutligen finalslog Kanada på sin väg mot guld.

En av VM-historiens största skrällar, kallades det.

Sedan dess går han under smeknamnet "Mörkö" – det finska namnet på den skräckinjagande "Mårran" i Mumintrollet – eftersom den storväxte forwarden, 203 centimeter lång och 104 kilo tung, satte skräck i motståndarna både med sina VM-mål.

"Vill bli först"

Finland har aldrig vunnit OS-guld, men nu är Anttila och hans lag på väg att förverkliga den drömmen också.

– Det skulle betyda massor. Vi har ju aldrig vunnit OS och vi vill bli först, säger Jokeritforwarden som har gjort två mål hittills i turneringen.

Efter fem raka segrar i OS-turneringen behövs bara en vinst till – i finalen mot det ryska laget som vann en straffrysare mot Sverige i fredags.

Det skulle stå i skarp kontrast till hur OS-äventyret började. Marko Anttila blev förd till ett karantänshotell och isolerad i flera dygn sedan han testat positivt för covid-19 vid ankomsten. Det var de lägre CT-värdena i Kina som ställde till det, han hade varit sjuk i januari, men testat negativt flera gånger hemma.

"Mycket tid att tänka"

Även målvakten Jussi Olkinuora hamnade på karantänshotell, men under något kortare tid. Båda missade Finlands första match.

Förbundskaptenen Jukka Jalonen gick i taket över Anttilas situation och anklagade myndigheterna "för brott mot de mänskliga rättigheterna".

– Jag hade mycket tid att tänka, man funderade på om det skulle vara möjligt att man skulle kunna spela och ta sig till en final. Nu blev det verklighet. Men det var inte jättetufft, jag var ju på ett hotellrum, säger han.

TT: Var du rädd att missa hela turneringen?

– Kanske inte hela, men när vi närmade oss första matchen var jag väldigt nervös hur det skulle gå, om jag skulle släppas ut. Men nu kan jag glömma den här historien eftersom vi är i final, säger han.

Finland har bara varit i en OS-final i historien, 2006 då det blev förlust mot Sverige.

Anttila gör sitt andra OS och vet att 36 år gammal kan det här vara hans sista chans.

– Vi litar på vårt spelsystem, vi har har sett att det fungerar och vi tror på det. Naturligtvis finns det små saker som vi måste göra bättre individuellt jämfört med matchen mot Slovakien. Vi måste göra vår bästa match här i finalen för att ta hem guldet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!