Värsta släkten sänkte Vimmerby

Två häpnadsväckande pucktapp i egen zon och två mål i numerärt underläge. Det räckte för att skapa en tung hemresa för att Vimmerby Hockeys hemresa från Hudiksvall i kväll skulle bli ytterst tung. Hudiksvalls 4-2 var inte på något sätt orättvist. - Vi var inte där, tyckte VH-tränaren Tobias Jahr.

Joonas Koskinen, för två säsonger sedan hyllad center i Vimmerby Hockey, svarade i kväll för tre målgivande passningar för sitt Hudiksvall och sänkte sin gamla klubb.

Ishockey2018-01-03 20:13

VH:s olycka började tidigt.
Man tappade puck på egen blå redan efter fem minuter. Duktige Oskar Bergqvist knep den, vandrade in i VH-zonen, kom ut i omöjlig vinkel men lyckades ändå på något märkligt sätt få in pucken via Jonathan Stålbergs axel, ribban och mållinjen. Och visst var det släkten som var värst – assist från förre VH-centern Joonas Koskinen.
Dessförinnan hade matchinledningen bara handlat om VH, som hade ett par bra lägen att ta ledningen – inte minst Markus Modigs som hade i stort sett öppet mål, men klasskeepern Magnus Åkerlund i hemmakassen stod i vägen.

Vimmerbys insats i den första perioden var inte i närheten av det man presterade i Allettans inledande dubbelmöten mot Nybro. Kanske blev VH-spelarna lite stressade av att hamna i målmässigt underläge, för det var mycket soloåkningar (både i de offensiva ansatserna och i forecheckingen) och en del felaktiga beslut och värderingar. Men trots det var Vimmerby väl så bra som hemmalaget och avslutningen av perioden var inte helt rättvisande.
För en halv minut innan periodpausen kom 2-0 för Hudik sedan Vimmerbys Ian Örnskog vräkt pucken över sargen bara sekunder dessförinnan och blivit utvisad. Det var förövrigt Vimmerbys första insläppta boxplaymål på 14 tillfällen i Allettan – och Hudiksvalls första pp-mål på sju försök.
Och just det – återigen finländaren Koskinen som var ofin nog att assistera till ett mål mot sitt gamla lag.

Sex minuter in i den andra perioden åkte Vimmerby på en utvisning efter en tripping i mittzon. Då var det dags för 3-0 - och gissa vem det var som stod för assisten till en fristående Hudik-forward framför målet. Precis – Koskinen igen.
I den första omgången av Alletttan hade Hudiksvall ledningen med 3-0  i sista perioden hemma mot Valbo, men lyckades tappa till förlust.
Man kan tänka att det var just det som hemmalaget började tänka på när Petter Runesson reducerade till 3-1 bara ett par minuter senare. Förövrigt ett otroligt vackert mål.

Minuten därefter fick VH chansen att spela med en man mer och det dröjde bara 30 sekunder innan Petter Runesson (återigen) fick pucken i backläge, drog en checkande forward och skickade upp en stenhård handledare i krysset.
3-0 till 3-2 på två minuter och momentum Vimmerby. För efter VH:s två snabba mål tog laget över helt och faktum är att Runesson hade ytterligare ett par heta lägen att kvittera.
Vimmerby fortsatte att ha bra tryck på Hudiksvall och styrde matchen, men efter ett brutalt slarv i egen zon, där man hade full koll på pucken men lyckas tappa den på egen blå. 4-2 bakom en för kvällen inte helt lyckad Jonathan Stålberg bara sekunderna senare.

I den tredje perioden var Vimmerby aldrig nära. Chansen att skapa spänning kom när Joonas Koskinen tog en helt onödig utvisning med sju minuter kvar, men Vimmerbys powerplay var svagt.
Precis som det såg ut i i spel fem mot fem - handlade det förvånansvärt mycket om ensamseglare som gav sig ut på egen hand.

Med tre minuter kvar att spela tog Vimmerby ut sin keeper, men när man väl fick in pucken i anfallszon var det ingen som satte press. Och de få gånger man skapade halvchanser gick avsluten, precis som så många gånger tidigare denna kväll, utanför eller på täck.

Sammantaget kan man bara konstatera att Hudiksvalls seger var helt rättvist. För Vimmerbys del väntar nu Väsby hemma på fredag - och en match där det krävs ganska många procents bättre insats för att kunna ta en trea.
Inte mints krävs det betydligt bättre insatser av Vimmerbys ledande spelare.