Värvar från Tjeckien – så gick det till

Från Tjeckien till Sverige och lilla Virserum. Det steget ska hockeyspelaren Dominik Brzek ta. Här är bakgrunden till VSGF:s skrällvärvning.

De senaste dagarna har VSGF presenterat flera positiva spelarnyheter till nästa säsong.

De senaste dagarna har VSGF presenterat flera positiva spelarnyheter till nästa säsong.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Ishockey2020-04-18 17:30

Det var i onsdags kväll som Virserum presenterade sitt utländska nyförvärv. 22-årige Dominik Brzek kommer närmast från HC Draci Bilina i den tjeckiska tredjeligan.

Nästa klubbadress blir alltså Virserum.

– Den senaste tiden har vi sökt en utländsk back. Jag har tittat på olika alternativ och pratat med en del agenter. Till slut kom vi i kontakt med Dominik. Sedan var det ganska snabba ryck, säger VSGF-tränaren Wictor Holmberg.

Hur etablerades den kontakten?

– När Dominik var i Kanada för några år sedan spelade han tillsammans med vår spelare Elias Grönberg. Nyligen hörde han av sig till Elias och sa att han var sugen på ett nytt utlandsäventyr. På den vägen är det.

För att säkerställa Dominik Brzeks kvalité har Wictor Holmberg samlat in olika referenser.

– Jag har tittat på videoklipp och pratat med en del personer som har koll på den tjeckiska hockeyn. Bland annat hade vi en tjeckisk back i Boro/Vetlanda förra säsongen som har spelat i samma liga. All information pekar på att vi har gjort en väldigt bra värvning.

– Min bedömning är att Dominik håller bra division 2-nivå. Det är en spelskicklig back som har ett fruktansvärt hårt handledsskott. Han ser det här som en bra möjlighet att visa upp sig i Sverige.

Är det en dyr värvning?

– Nej, egentligen inte. Om vi skulle ha värvat en svensk spelare i samma kategori hade det blivit dyrare. Han kommer att bo hos Elias i Vetlanda, så alla praktiska bitar är redan lösta, säger Wictor Holmberg.

Tanken är att Dominik Brzek ska ansluta till truppen i början av september, en dryg månad innan division 3-säsongen startar.

Överlag är den nye VSGF-tränaren nöjd med truppen så här långt. I nuläget är ett tiotal spelare kontrakterade till nästa säsong.

– Jag tycker att vi ligger bra till. Och det kommer nog hända ganska mycket de närmaste veckorna. Tanken är att truppen ska bestå av 23-24 spelare.

När drar försäsongen igång?

– Om ett par veckor, när det har lugnat ner sig på spelarfronten.

Vad gäller nyckelspelarna Simon Dahl, Jim Nordh och Alexander Andersson har VSGF ännu inte fått några besked om framtiden.

– Vi har inte satt upp någon deadline när de måste bestämma sig. Jag vet själv att det mest blir jobbigt när folk ringer och tjatar. De är rutinerade och ska få bestämma sig i lugn och ro, säger Wictor Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!