Västervik ett vinnande lag igen

Efter en fem matcher lång förlustsvit så är Västerviks IK åter ett vinnande lag i Hockeyallsvenskan. Detta efter en helgjuten insats som gav seger med 3-1 borta mot Modo. - Jag är jättestolt över killarna, vi gör en jättebra match över 60 minuter, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

Ishockey2017-01-16 07:20

Första perioden höll hög allsvensk klass. Tempot var rejält uppskruvat och spelavbrotten var få i en böljande och synnerligen intensiv inledningsakt.

Västervik kom ut stenhårt och det var väldigt tydligt att man ville bryta den negativa förlusttrenden och komma in på vinnarspåret igen.

VIK var det bättre laget under de första tio minuterna, sedan svängde pendeln över till Modo som avslutade perioden starkast.

Lagen hade var sin ramträff i första perioden; Victor "11" Öhman prickade stolpen efter tio minuter och Emil Alba träffade ribban i powerplay efter 14 minuters spel men 0-0 stod sig efter 20 minuter.

Tvärtom

- Vi har egentligen inte spelat dåligt under de här förlustmatcherna, men vi har blivit hårt straffade för våra misstag.

- Vi har pratat mycket om att rätta till det där, och i dag mot Modo så tycker jag att vi gör oerhört få misstag, nästan inga alls, och det är det som i mångt och mycket ligger bakom segern, tycker Karlin.

I andra perioden var det tvärtom. Där inledde Modo bäst och sedan svängde det efterhand över till Västervik. Och det gjorde det så till den milda grad att Modo-tränaren Andreas Johansson såg sig tvungen att begära timeout mitt i perioden för att få upp sina spelare, som stod "på lädret", på skenorna igen.

Utsökt powerplay

I sitt första powerplay tog Västervik ledningen. Och det var ett alldeles utsökt PP där Modo under 1.55 bara var ute ur egen zon en enda gång.

Modo-spelarna hade inget tillfälle att byta utan stod återigen på lädret när Joacim Hedblad sprätte upp pucken i krysset till 0-1 efter 13.15.

Modos farligaste chans i mittperioden var ett skott i stolpen av Henrik Bergström, och Emil Wahlberg var i slutminuten nära att öka på till 0-2 för Västervik, men Modo-målvakten Erik Hanses räddade turligt med axeln och VIK:s uddamålsledning stod sig efter två perioder.

Fransson bra i kassen

Hemmalaget inledde tredje perioden starkt och Jonas Fransson fick direkt göra en akrobatisk räddning. Tobias Ericssons skott studsade på hans axel och damp ner bakom honom. Fransson, som bänkades efter en period senast hemma mot Pantern, gjorde nästintill en bakåtkullerbytta och räddade på mållinjen en helt fantastisk räddning av en tydligt revanschsugen målvakt.

Fransson studsade tillbaka väldigt bra efter bänkningen, precis så som jag önskade, säger Karlin.

Västervik har inte haft marginalerna med sig i de senaste matcherna, men det hade man mot Modo.

Jörgen Karteruds skott var inte så märkvärdigt, men letade sig in mellan Erik Hanses benskydd till 0-2.

Nerv mot slutet

Victor Lindman hade sedan ett gyllene läge att punktera matchen, men pucken tog i stolpen och i sekvensen efter så styrde förre VIK-poängkungen Patrik Karlkvist in 1-2 och gav ordentlig nerv åt slutminuterna.

Som tur var för VIK så drog Karlkvist därefter på sig en utvisning för hakning på Joacim Hedblad och dessutom så drog Modo på sig ett lagstraff efter några mindre vackra ord till domaren.

Detta innebar att VIK fick spela fem mot tre i slutminuterna och då satte Victor "26" Öhman matchavgörande 1-3.

- Vi har varit inne i en period där det inte studsat med oss. Nu möter vi ett formstarkt Modo i rätt läge, där vi inte har något att förlora, och gör en bra bortamatch.

-  Skönt att vara vinnare igen, nu ser vi fram emot att möta Oskarshamn hemma på tisdag, avslutar VIK-tränaren Mattias Karlin.