Västervik föll i seriefinalen

Karlskoga är just nu det bästa laget i Hockeyallsvenskan. Detta bevisade man i seriefinalen i Västervik, som man vann med 4-1 mot VIK. - Det är våra powerplay som fäller oss, vi är för stillastående och har för dåligt pucktempo, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

Emil Georgsson gjorde sitt första ”riktiga” allsvenska mål när han satte 1-0 i friläge - i boxplay. Foto: Mikael Kindman.

Ishockey2016-12-07 06:57

Västervik inledde sin vana trogen elektriskt och pressade Karlskoga djupt ner i egen zon. Gästerna hängde inte riktigt med och drog på sig två tidiga utvisningar i tät följd.

Men VIK:s powerplay var svagt - och det krävdes ett boxplay(!) för att ta ledningen.

Jens Andersson frispelade läckert Emil Georgsson som fintade bort Karlskoga-målvakten Emil Kruse och satte 1-0, hans andra mål i Hockeyallsvenskan - det första var ju matchpunkterande 5-3 i förra veckans seriefinal hemma mot Timrå.

Kortvarig ledning

Tyvärr blev ledningen kortvarig. För i samma powerplay, bara 30 sekunder senare, så satte Hockeyallsvenskans poängkung Carl Persson 1-1 efter en tilltrasslad situation framför Jonas Fransson i VIK-målet.

- Vi hade många powerplay, och två direkt i matchinledningen. Men på något sätt är det det som fäller oss, det är svårt att få PP så tidigt i matchen innan man liksom kommit in i det, säger Karlin.

Karlskoga-tränaren Tobias Thermell prisade sin målvakt Emil Kruse.

- Han räddar oss i första perioden, som var Västerviks.

Tidig timeout

VIK var det något bättre laget i första perioden, men i andra svängde det rejält.

Där var Karlskoga väldigt mycket bättre - och visade varför man leder Hockeyallsvenskan.

Faktum är att Västervik på hemmaplan inte har blivit tillbakapressat så hårt under hela säsongen - och VIK-tränaren Mattias Karlin såg ingen annan utväg än att ta en timeout redan efter drygt sju minuters spel.

- Jag ville få till ett break, men det blev inte bättre.Vi spelar med huvudet under armen i mittperioden, och jag räknade till bara fem bra byten från vår sida där.

Följaktligen kom också 1-2 sedan VIK missat markeringen på Fredrik Höggren efter ett dåligt byte.

Gyllene läge

Tredje perioden var jämn och välspelad. Som man kanske kan förvänta sig när seriens två bästa lag möts i en seriefinal.

Västervik fick ett gyllene läge att kunna kvittera - spel fem mot tre i nästan en och en halvminut, men fick inte in pucken.

- Där måste vi göra mål, men vi tappade pucktempo och blev stillastående, säger Karlin.

Istället avgjorde Karlskoga till 1-3 genom Carl Berglund efter 16.12.

VIK tog därefter ut målvakten och pressade på riktigt rejält - men det gick som det ofta går när man gör så - Karlskoga gjorde 1-4 i tom kasse.

Victor Öhman dribblar sig igenom Karlskogas försvar, men det blev inget mål den  här gången. Foto: Mikael Kindman.
Victor Öhman dribblar sig igenom Karlskogas försvar, men det blev inget mål den här gången. Foto: Mikael Kindman.
Matchfakta

VIK-Bik Karlskoga 1-4 (1—1, 0—1, 0—2)

Första perioden: 1—0 (9.44) Emil Georgsson (Jens Andersson) spel fem mot fyra, 1—1 (10.14) Carl Persson (Thomas Valkvae—Olsen, Alexandre Lavoie) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1—2 (16.51) Fredrik Höggren (Thomas Valkvae—Olsen).

Tredje perioden: 1—3 (16.12) Carl Berglund (Alexandre Lavoie, Victor Berglind), 1—4 (18.37) Henrik Larsson (Mikael Eriksson).

Skott: 36—33 (12—7, 13—17, 11—9).

Utv, Västervik: 2x2. Bik Karlskoga: 4x2.

Domare: Peter Lyth, Tullinge.

Publik: 1 644.