Nollpoängaren Almtuna hade pressen på sig att vinna. Det märktes på insatsen. För en inledningsvis seg och trött serieledare, Västerviks IK, manövrerades ut och den allsvenska slutspelsserien tajtade ihop sig rejält.

Västervik får glömma kvällens förlust och gå vidare.

Ishockey2017-03-08 20:33

I går kväll hade Västerviks IK ett guldläge att på allvar koppla grepp om den allsvenska slutspelsserien. Serieledaren klev in i omgången med sex poäng – och man gick ut ur den med sex poäng.
För det man presterade borta mot Almtuna i går kväll var en bra bit ifrån från den helgjutna insatsen mot Pantern hemma i förrgår. Även om laget skapade chanser som gott och väl kunde ha räckt till seger.
Men Gränbyhallens förbannelse (förluster med 5-1 och 5-2 tidigare den här säsongen) höll i sig.

Det var tempofattigt, oinspirerat och hafsigt i inledningen. Samtidigt ska Almtuna ha beröm för en stark match. Laget pressade högt och skapade oro i VIK:s försvarszon. Dessutom är man bra i medgång och fick också det viktiga första målet.
Redan efter två och en halv minut låg pucken bakom VIK-keepern Ludvig Engsund. I numerärt överläge blev Almtunas Marcus Fornell helt fri i slottet och skickade upp en stenhård handledare i krysset.
Närmast VIK-mål i den första perioden var Conny Strömberg, men han missade målet fri från tre meter. Även Calle Åsell brände ett bra läge mot slutet av perioden.

Västervik fick en mardrömsstart även på den andra perioden, då Almtuna alldeles för enkelt fick göra 2-0 redan efter 26 sekunder.
I mitten av perioden hade den samlade journalistkåren antecknat 3-0 i sina anteckningsblock, men Ludvig Engsund gjorde en fantastisk sidledsförflyttning och räddade sitt lag.
Västervik avslutade mittperioden lite starkare och skapade tre, fyra högoktaniga målchanser där det verkligen borde ha blivit mål.
Reduceringen kom dock i den tredje perioden. Joacim Hedblad satte fart i anfallszon och sekvensen avslutades med att Pierre Gustavsson kunde göra 2-1.

Närmare än så kom dock inte Västervik. Med en och en halv minut kvar att spela plockade man ut Ludvig Engsund i kassen, men någon riktigt het chans skapade man aldrig.
I stället kunde duktige Per Svensson assistera Sebastian Hartmann, som i tom kasse gjorde 3-1 med bara sekunder kvar.

I och med VIK-förlusten gick AIK om Västervik i toppen av slutspelsseriens tabell (de vann borta mot Pantern med 3-2 i går). Men det är tajt – AIK har sju poäng och Västervik sex. De övriga fyra lagen samsas inom en poängs marginal på tre eller två pinnar.