Västervik förlorade i utvisningsbåset

29 utvisningsminuter för Västervik. Bara fyra för Mora. Detta låg till stor del bakom dalmasarnas seger i Plivit Trade-hallen i det allsvenska toppmötet. - Utvisningarna straffar oss hårt idag, Mora gör ju två av målen i powerplay, säger VIK-tränaren Mattias Karlin efter förlusten med 2-3 inför över 2000 åskådare.

Victor Öhman (11) och hans Västervik föll med uddamålet, 2–3, mot Mora

Ishockey2016-12-27 20:52
Västervik kom ut stenhårt och pressade tillbaka Mora rejält från start i en match som var synnerligen välspelad och het. Absolut ingen vanlig serielunk här inte - det gällde ju en plats på ovansidan om det allsvenska finalstrecket.
VIK fick också in ett välförtjänt tidigt ledningsmål då måltjuven Olle Liss väntade ut Mora-målvakten Christian Engstrand och sköt 1-0.
VIK-chanserna var många i matchinledningen och det kunde absolut ha varit mer än 1-0  efter halva perioden.

Men när hemmalagets Fredric Andersson åkte ut två minuter för hakning så tappade VIK momentum och Mora kom in mer i matchen.
- Vi fick en bra start, men drog på oss för många utvisningar och det tog Mora tillvara på, säger Karlin.
Dalkarlarna gjorde 1-1 i det numerära överläget - ett resultat som såg ut att stå sig första perioden ut.
- Målet gav oss momentum, vi var hårt tillbakapressade i början, men sedan jämnade vi ut det hela, säger Mora-tränaren Jeremy Colliton

Men med ynka två sekunder kvar till pausen, 19.58, så tryckte Marcus Sirén in 1-2 för Mora. Ett resultat som sett till spelfördelning och målchanser borde ha varit det omvända efter de första 20 minuterna.
- Det var tungt med deras 1-2, där måste vi ha koll på klockan och inte sätta oss i den situationen, säger Karlin kritiskt.

Mittperioden var kanske inte lika välspelad som den första, men desto mer händelserik.
Efter bara 1.26 så åkte Mats Fröshaug på matchstraff för checking to the head.
- En olycklig kollision, inte medvetet från Fröshaugs sida, säger VIK-tränaren.
- Kostsamt både för honom och för laget.
VIK fick spela med en man mindre i fem minuter, men gjorde det kanonbra och höll 1-2-underläget.

Hemmalaget hade sedan 2-2 inne efter 8.18, men domaren Richard Magnusson dömde bort målet för spark.
Det skulle emellertid bara dröja två minuter ytterligare så hade Västervik 2-2 inne - på riktigt.
Victor ”11” Öhman spelade läckert fram Mitch Wahl som var hur kylig som helst i friläget.
Glädjen över kvitteringspucken blev dock kortvarig för Västervik som åkte på ytterligare en utvisning - de var många den här kvällen - och Mora gjorde ytterligare ett powerplaymål fram till 2-3.
- Där gick vi bort oss fullständigt, special teams blev avgörande idag, säger Karlin.
Dessutom tilldömdes Mora en straff bara 17 sekunder senare, som dock som vanligt utmärkte Jonas Fransson räddade.

Sista perioden blev en enda lång VIK-press mot Mora-målet.
VIK hade massor av bra chanser, bland annat så prickade Mitch Wahl ribban och Olle Liss hade ett friläge - där han brukar göra mål - men pucken rullade upp på högkant mitt i den sista dragningen och chansen gick om intet.
- Vi var konstant under press i tredje perioden, men jag tycker att vi försvarade oss bra så Västervik hade inte så många klara chanser, säger Jeremy Colliton.

VIK tog timeout och tog ut målvakten med drygt två minuter kvar att spela - och naglade fast Mora runt egen målbur - men några fler mål blev det inte. SHL-meriterade målvakten Christian Engstrand kunde håll tätt i tredje perioden med en blandning av tur och skicklighet.
- Tredje perioden är den jag är mest nöjd med, där gör vi ett ärligt försök - men pucken studsade inte riktigt vår väg idag, avslutar Mattias Karlin.