VÄSTERVIK GJORDE DET - KVAR I HOCKEYALLSVENSKAN

Mission completed! Mattias Karlin plockades in för att fixa nytt allsvenskt kontrakt åt Västerviks IK. Efter kvällens seger över Borlänge med 3-0 var det check på det.

Ishockey2018-04-12 21:04
Hörde du den suck av lättnad som just spred sig över den norra Smålandskusten?
Västerviks IK är klart för fortsatt spel i HockeyAllsvenskan. I kväll tog man en stensäker bortaseger mot Borlänge. Och till slut – med facit i hand – kan man säga att VIK faktiskt löste det här utan några större problem. Laget var helt enkelt bäst i den allsvenska Kvalserien.

Efter en lite trevande inledning kunde VIK ta ledningen i den femte minuten. Norrmannen Jörgen Karterud visade styrka när han på egen hand vred, vände och höll ifrån i anfallszon. Hans handledsskott hittade sedan in i Borlänge-keeperns bortre burgavel. Hemmalagets mål vaktades för övrigt av Oliver Eriksson, sedan fruktade Marcus Hellgren Smed fått kasta in handduken innan matchen.
Ju längre perioden led desto mer tog Västervik över. Avslutningen var riktigt bra och både Karterud, Alexander Viklund och Joacim Hedblad hade bra lägen att utöka ledningen.

Jörgen Karterud skulle dock få utdelningen ytterligare en gång, 2-0 till Västervik kom nämligen i inledningen av den andra perioden, då VIK hade matchens första numerära överläge. Andreas Frisk la pucken på mål och norrmannen styrde in den.
Därefter var det flitigt med Västervikare i utvisningsbåset. Fem raka tvåor till VIK, varav de två sista kom i samma sekvens med 15 sekunder kvar att spela av perioden.
Och visst var det riktigt nära reducering vid flera tillfällen under alla dessa utvisningar, men en storspelade Jonas Fransson i VIK-kassen häll emot.

De sista 20 minuterna inleddes alltså med spel fem mot tre för hemmalaget och en gyllene chans att ta sig in i matchen, men Franssons monsterspel i kassen fortsatte. VIK redde ut stormen, och där – just där – säkrade VIK sitt nya allsvenska kontrakt. För sedan mäktade inte Borlänge med att mobilisera krafter för att skaka Västervik. Man var inte ens nära, utan VIK spelade av detta på ett imponerande sätt.
Istället punkterade Emil Wahlberg matchen genom att göra 3-0 med drygt sju minuter kvar.

För Västerviks del återstår nu alltså en match innan man kan lägga en lång och omtumlande säsong bakom sig. Sedan börjar utmaningen med att bygga ett i stort sett helt nytt lag till nästa allsvenska säsong som drar igång om ungefär fem månader.
Men det tar vi en annan gång.
Nu gläds vi åt det säkrade kontraktet några dagar och passar samtidigt på att spekulera lite i var kommunen ska placera statyn föreställande demontränaren Mattias Karlin.
Bäst i VIK i kväll Jonas Fransson, Jörgen Karterud och Oskar Drugge.