Västervik rustar för att följa upp succén

Mattias Karlin skrev inför den gångna säsongen ett tvåårskontrakt med Västerviks IK – med en möjlighet att lämna för en SHL–förening. Den klausulen löper ut den 20:e april, och VIK–bossen är just nu helt inställd på att göra en sjunde säsong i VIK–båset. – Det är lite kul att visa andra föreningar också, man behöver inte byta tränare efter två säsonger.

Västerviks IK:s tränare, Mattias Karlin, är inställd på att göra sin sjunde säsong i klubben. Nu är han och sportchefen Tomas Lind inne i en hektisk period då succélagets ska spetsas ytterligare inför nästa säsong i HockeyAllsvenskan. Foto: Viktor Allvin

Västerviks IK:s tränare, Mattias Karlin, är inställd på att göra sin sjunde säsong i klubben. Nu är han och sportchefen Tomas Lind inne i en hektisk period då succélagets ska spetsas ytterligare inför nästa säsong i HockeyAllsvenskan. Foto: Viktor Allvin

Foto:

Ishockey2017-03-30 12:25

I skrivande stund är Mattias och VIK:s sportchef Tomas Lind mitt uppe i den kanske mest hektiska delen av säsongen: truppbyggandet.  

Precis som tidigare år ligger den första månadens fokus på att stämma av, och kontraktera, befintliga spelare.

– Vi brukar arbeta så. Att vi lägger dom pusselbitarna först. Då ser vi vilka hål som behöver fyllas. Jobbar man med förlängningar och värvningar parallellt finns risken att man får för många av samma spelartyp, menar Mattias.Den snöpliga och brutala sortin i slutspelsserien svider fortfarande en aning, men givetvis är det en till största delen nöjd och stolt VIK–tränare som ser tillbaka på säsongen.

– Vi har en bra vinnaranda i laget. De spelare som kommer hit dras med i det på något sätt. Därför har vi mycket med oss redan från start.

Är du förvånad över hur smidigt omställningen till allsvenskan gick för en del spelare?
– Absolut. Och det är inte för att nedvärdera dem på något sätt. Om vi tar spelare som Viktor Lindell och Joakim Englund, som trots att det var ett hack upp, gjorde bättre säsonger än tidigare.

Varför är det så, tror du?
– Vissa spelare passar bättre i mer organiserade matcher, och med mindre tid. Då slipper de fundera så mycket. Om en spelare har en invecklad spelstil kan det bli problem med omställningen.

Västerviks IK överraskade så gott som alla under sin jungfrusäsong i Hockeyallsvenskan. Kontinuiteten är en nyckel: laget visste hur de var tvungna att spela.
– Samtidigt var grundtanken att spela mer tillbakadraget. I takt med att vi vann matcher ändrade vi oss lite. Det fanns ingen anledning för oss att spela med fem spelare bakom rödlinjen när vi nådde såna framgångar med vårt vanliga spel. Visst, vi spelade lite enklare än i ettan, såklart, men inte så vitt skiljt som vi kanske hade tänkt.

En femma är redan kontrakterad för kommande säsong, ytterligare några kontrakt ligger på bordet. Någon kapprustning för att vara ett givet topplag nästa höst är dock inte att vänta.

– Vår grundinställning är att behålla så många spelare som möjligt från den här truppen, och kanske krydda med någon spelare. Men budgeten kommer att ligga på samma som ifjol, samtidigt som vissa spelare såklart kräver mer

Hur har scoutingarbetet sett ut inför potentiella värvningar?
– Tomas Lind har hängt med en hel del. Jag själv har inte haft samma möjlighet då vi själva spelat typ varannan dag. Men vi har folk vi litar på både i Sverige och utomlands.
Utomlands. Som i?

 – Exempelvis Norge.

Kan VIK–fansen räkna med något nyförvärv inom kort?
– Som sagt, vi håller på främst med den befintliga truppen, men man ska såklart aldrig säga aldrig.

Till hösten kommer Västerviks IK att gå in i säsongen med helt andra ögon på sig. Underskattningsfaktorn som, enligt Karlin, gav en del gratispoäng i början på säsongen, är borta. Frågan är nu hur Västerviks IK ska identifiera sig som lag.

Nu är ni inte längre en kaxig uppstickare.
– Nej, så är det. Och nästa säsong kommer att bli en jäkla utmaning för oss, det kommer bli knallhårt och det måste vi ha klart för oss när vi sätter igång.
– Men vi har ingen möjlighet att rusta som vissa andra föreningar, vi kommer att ligga där vi legat, ekonomiskt. Nu har jag inte alla siffrorna, men vi har ju tappat en del publik samtidigt som sponsorintäkterna är lägre än hos många andra klubbar.

Många imponerades, rättmätigt, av VIK under säsongen.
Vilka områden ser du förbättringspotential i?
– Dels har vi en helt annan erfarenhet när vi kliver in jämfört med förra hösten. Det kommer att göra stor skillnad. I början på säsongen, trots att vi vann, stod vi för många misstag som vi kom undan med. Det rättade vi till.

– Sedan måste vi bli bättre fysiskt. Det finns procent i prestation att hämta i många spelare där. Alldeles för många varierade i nivå från match till match. Försäsongen startar den 20 april, och vi kommer att ha en grupp som kör tillsammans, de som bor här i stan, sen testar vi alla spelare en gång i månaden.

Allt för att VIK ska kunna hota på allvar även nästa säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!