Västervik till julvila som tabelltvåa

Västerviks IK kan fira jul som tabelltvåa i Hockeyallsvenskan. Och man går till julvila efter en oerhört imponerande 5-1-seger borta mot Björklöven. – Vi spelade bra i dag, förutom två tidiga powerplay för Björklöven så har de ingenting, tycker VIK-backen Emil Wahlberg.

Emil Wahlberg var bäst i Västervik i matchen mot Björklöven.

Ishockey2016-12-22 06:58

Första perioden blev mycket sevärd och händelserik. Riktigt fartfylld – och ganska grinig med en hel del utvisningar som följd.

Västerviks Fredric Andersson åkte på en tidig utvisning och Björklöven pressade på något alldeles enormt – och lyckades med allt – utom att göra mål.

Västervik hade också sina chanser, bland annat två stolpskott inom loppet av 30 sekunder i den femte minuten.

Det första från Joakim Englund, det andra från Dan Pettersson.

Västervik skulle ändå till slut komma att göra matchens första mål, efter 13.38. Efter en snabb spelvändning där Joacim Hedblad läckert spelade fram Emil Wahlberg, som pricksköt 0-1 intill stolpen.

– Skönt att få sätta dit den, passningen från Hedblad var helt perfekt, säger Wahlberg.

Målvaktstavla

Två minuter senare kom 0-2. Backen Jens Andersson lyfte in en backhand på mål – mest för att rädda kvar pucken i anfallszon – och nye Björklöven-målvakten Linus Fernström styrde helt oattackerad och med fritt synfält pucken rakt ut till Victor ”26” Öhman som rakade in pucken i öppet mål.

Snabbt reagerat av Öhman, men ändå en tavla av en målvakt med rutin från SHL.

Västervik hade även 0-3 inne strax före den första periodpausen, men målet dömdes bort på grund av spelare i målgården – vilket repriserna visade var ett felaktigt domslut.

– Skönt att det inte blir matchavgörande, det kändes som ett helt felaktigt domslut, tycker Wahlberg.

Vilken dominans!

Andra perioden var inte lika händelserik som den första – till att börja med.

Men efter Västerviks 0-3, Mitch Wahl slog in en målvaktsretur efter skott från Emil Wahlberg, så var VIK-dominansen fullständigt total.

Västervik vann skotten i mittperioden med 16-3 och spelade oerhört fin hockey. Björklöven tog sig knappt ur egen zon – och hemmapubliken började att bua åt sina gröna hockeyhjältar.

VIK fick ytterligare ett mål – även det såg ut att vara helt korrekt – bortdömt. Återigen var det Mitch Wahl som var sist på pucken, men även här verkade domaren tycka att amerikanen var inne i målgården.

– Domaren gjorde ett par grova missar, återigen skönt att det inte blir matchavgörande.

Detta gjorde emellertid ingenting en sådan här dag när Västervik var flera nummer större än Björklöven. VIK gjorde 0-4 (igen) strax därefter, och den här gången blev det godkänt. Conny Strömberg styrde läckert in Fredric Anderssons passning efter ett förstklassigt VIK-anfall.

Stabilt VIK

Inte ens Björklöven-spelarna själva verkade tro på att matchen gick att vända i den tredje perioden. Förvisso fick man in ett tröstmål genom Austin Farley efter 4.40, men mycket mer än så lyckades man inte skapa mot ett mycket försvarsstarkt VIK – där målvakten Jonas Fransson som vanligt var solid – och som vanligt hade god hjälp av utespelarna.

Umeå-laget tog ut målvakten med fem minuter kvar att spela – och då snodde måltjuven Mitch Wahl pucken och fastställde slutresultatet till 1-5 i öppen kasse.

– Skönt att gå till julvila med den här fina säsongshalvan bakom oss. Dagens match var en av de bästa vi gjort den här säsongen, tycker Emil Wahlberg.

Matchfakta

Björklöven-VIK 1-5 (0—2, 0—2, 1—1)

Första perioden: 0—1 (13.38) Emil Wahlberg (Joacim Hedblad, Dan Pettersson), 0—2 (15.43) Victor Öhman (Jens Andersson, Conny Strömberg).

Andra perioden: 0—3 (9.18) Mitchell Wahl, 0—4 (15.33) Conny Strömberg (Fredric Andersson, Andreas Frisk).

Tredje perioden: 1—4 (4.40) Austin Farley (Zach Hamill, Lukas Ekeståhl—Jonsson) spel fem mot fyra, 1—5 (18.28) Mitchell Wahl.

Skott: 16—32 (9—11, 3—16, 4—5).

Utv, Björklöven: 6x2. Västervik: 6x2.

Domare: Christoffer Holm, Sundsvall.

Publik: 3 515.

Tuppar: 3: Emil Wahlberg 2: Conny Strömberg 1: Mitch Wahl