Västervik upp i serieledning

Nykomlingen Västerviks IK gick på söndagen upp i serieledning i Hockeyallsvenkan. Detta efter seger med 3-2 efter förlängning borta mot Pantern. – Skönt att vi kan bita oss kvar uppe i toppen av tabellen, säger VIK:s tvåmålsskytt Olle Liss.

Olle Liss var bäst på isen när VIK vann efter förlängning borta mot Pantern med 3-2. Foto: Mikael Kindman

Ishockey2016-11-21 06:54

Transatlantiskt spelande Pantern kom ut stenhårt och ville visa den månghövdade (med Pantern-mått mätt) gratispubliken, 867 personer, att de ska komma tillbaka till Malmö isstadion.

Malmöiterna dumpade pucken i anfallszon och forecheckade inledningsvis så högt det bara gick, till och med ända ner bakom Jonas Fransson i VIK-kassen.

Första perioden var rivig och slitig, inte så mycket skönspel, men vacker hockey för den som gillar hård kamp.

Den innehöll dock inte så många heta målchanser. Hemmalaget hade en puck i stolpen efter 14 minuter, där VIK-backen Erik Gustafsson var på rätt plats och fick undan returen.

Bästa chansen för Västervik var ett friläge för dansken Nicolai Meyer, men han sköt rakt på Pantern-målvakten Oskar Malm i bra läge.

Psykologiskt tungt

Perioden såg ut att sluta mållös, men med ynka tre sekunder kvar så fick Filip Windlert in psykologiskt tunga 1-0 efter ett långt hemmanfall som sög musten ur VIK.

– Det kändes jobbigt, vi förtjänade inte det baklängesmålet, men vi klantade till det lite onödigt där, tycker Olle Liss.

Mittperioden blev mycket mer händelserik än den första. Trots att VIK hade powerplay så lyckades hemmalaget få till ett straffslag, dock mycket billigt dömt efter 7.15.

Erik Nyström sköt dock en svag straff rakt på Jonas Fransson i VIK-kassen.

Två gånger Liss

Under andra halvan av mittperioden så steppade VIK upp ett par snäpp. Särkskilt Olle Liss, som gjorde både 1-1 och 2-1 och vände matchen till Västerviks fördel.

Ett satte han på målvaktsretur efter ett jätteslagskott från synnerligen hårdskjutande LHC-backlånet Petter Hansson.

Och 1-2 lyfte han in från nära håll bara dryga minuten senare efter en fin framspelning från Nicolai Meyer bakom mål.

– Det var väl inga märkvärdiga mål egentligen, jag råkade bara vara på rätt plats vid rätt tillfällen.

– Men det var viktigt att vi fick två snabba mål, det gav oss självförtroende inför fortsättningen, säger VIK:s leksing.

Missade öppet mål

Strax därpå borde Dan Pettersson ha gjort 1-3 efter att Pantern-målvakten Oskar Malm klantat till det bakom mål, men på något märkligt sätt lyckades VIK-kaptenen att missa öppet mål från bara två meters håll.

Pantern kom ut starkt även i tredje perioden och hade 2-2 inne efter 7.41, men domaren ringde på målet och dömde helt korrekt bort det efter att pucken sparkats in i mål.

Hemmalaget fick dock sedermera in kvitteringen på regelmässiga grunder, en kontring där Robin Dahse var sist på pucken.

– Det kändes tungt att de fick in det målet bara fem sekunder efter ett bra boxplay från vår sida, tycker Olle Liss.

Förlängning

Matchen slutade 2-2 efter ordinarie tid och förlängning tog vid.

Där avgjorde Mats Fröshaug till 3-2 för Västervik efter bara en och en halv minut, efter ett fullständigt misslyckat byte i hemmalaget där alla tre Pantern-spelare åkte och bytte samtidigt.

– Pantern var bra, de hade ett bra flow i laget matchen igenom. Så det här var en fin fjäder i hatten för oss.

– Men jag tycker att vi förtjänade segern, trots att vi inte gjorde någon toppinsats. Men vi har visat så här långt att vi kan slå alla lag även om vi inte har vår bästa dag, avslutar Olle Liss.

Nästa match för Västervik är på fredag hemma mot Modo.

Matchfakta

Pantern-VIK 2-3 (1—0, 0—2, 1—0, 0—1)

Första perioden: 1—0 (19.57) Filip Windlert (Emil Sandin, Erik Nyström).

Andra perioden: 1—1 (11.14) Olle Liss (Petter Hansson, Andreas Frisk) spel fem mot fyra, 1—2 (12.51) Olle Liss (Nikolai Meyer).

Tredje perioden: 2—2 (13.45) Robin Dahse (Axel Wemmenborn, Emil Sandin).

Fjärde perioden: 2—3 (1.33) Mats Josten Fröshaug (Victor Öhman).

Skott: 22—23 (7—4, 7—12, 7—4, 1—3).

Utv, Pantern: 4x2. Västervik: 3x2.

Domare: David Bergman, Stockholm.