Västervik vinnare i det stekheta Smålandsderbyt

Då var det dags. Västerviks IK är åter över kvalstrecket. I måste-matchen mot Tingsryd tog laget en lika skön som efterlängtad seger. VIK vann med 4-1 och passerade både Troja och just Tingsryd i tabellen.

DÄR SATT DEN. Västervik firar ett av målen mot Tingsryd. VIK vann och passerade TAIF i tabellen.

Ishockey2018-02-16 20:11

Det finns viktiga matcher. Och så finns det superviktiga matcher.
Det var en sån i kväll. Smålandsderby mellan bottenlagen Västervik och Tingsryd.
Och oj, vilken match det blev.
Västervik kom ut till matchen som en flock hungriga vargar och satte direkt stenhårt tryck på TAIF. Västervik gjorde det mesta rätt i första perioden. De satte hög och hård press, hittade fina kombinationer och jobbade frenetiskt - i båda  riktningarna.

Och målen kom också. Redan efter tre minuter satte Emil Wahlberg 1-0 med ett distinkt handledsskott. Tvåan låg i luften och visst kom 2-0. Victor Öhman sköt stenhårt, utan chans för Tingsryds-målvakten Andreas Ljunggren. När sedan VIK fick spela powerplay var det ytterst nära 3-0.

Så långt allt väl sett med hemmaögon. Men gästerna, som inför matchen låg strax över strecket, två pinnar före Västervik, fick kontakt. En skymd Viktor Östlund fick kapitulera när Halmstadsförvärvet Erik Borg reducerade. Tid: 18.22.

Frågan var om det sena målet skulle förändra matchbilden?

Jodå.

Rollerna var totalt ombytta i inledningen av den andra perioden. Västervik kom knappt ur egen zon första sex-sju minuterna. Tingsryd dominerade totalt och var nära kvittering flera gånger om.

TAIF satte också en puck i nät, men målet blev bortdömt för spark.

Efter den tuffa anstormningen i inledningen, fick VIK tag i spelet igen och var nära 3-1. Men något mål blev det inte, åt något håll.

Alltså: VIK i förarsätet efter två spelade perioder och var på väg mot en hyperviktig trepoängare. Ett par minuter in i slutakten frälste Joacim Hedblad sitt lag, då han stötte in 3-1 i öppen kasse efter en stark prestation av Dan Pettersson.

Målet stärkte Västervik, som relativt enkelt och kontrollerat höll undan och vann. Tingsryd hade inte verktygen som behövdes för att vända på steken. Istället avgjorde VIK definitivt när Victor Öhman satte sitt andra mål i matchen till 4-1.

I VIK förtjänar många beröm. Inte minst målvakten Viktor Östlund och backarna Oskar Carlsson, Andreas Frisk och Erik Gustafsson. Framåt var Dan Pettersson, Victor Öhman och Joacim Hedblad mycket bra.

Västervik-Tingsryd 4-1 (2-1, 0-0, 2-0)
Första perioden: 1-0 (3.08) Emil Wahlberg (Christopher Fish, Patrik Blomberg), 2-0 (10.34) Victor Öhman (Dan Pettersson, Oskar Carlsson), 2-1 (18.22) Erik Borg (Daniel Norbe, Måns Hermansson).
Tredje perioden: 3-1 (44.52) Joacim Hedblad (Dan Pettersson), 4-1 (57.17) Victor Öhman (Joacim Hedblad, Oscar Drugge), spel 5/4.
Utvisningar VIK: 2x2. Tingsryd: 4x2
Skott: 29-34 (8-15, 12-14, 9-5)