Västerviks IK sitter i bra förhandlingssits: "Vi är inte längre längst ner i hierarkin"

Det råder febril aktivitet i Västerviks IK. Succélaget är som ni vet klart för slutspelsserien till SHL. Arbetet inför nästa säsong är redan i full gång. - Det är minst sagt mycket att göra, säger sportchefen Tomas Lind inför kvällens viktiga möte mot Karlskoga.

Oskar Drugge och Joacim Hedblad och deras lagkamrater ställs mot Karlskoga i kväll.

Oskar Drugge och Joacim Hedblad och deras lagkamrater ställs mot Karlskoga i kväll.

Foto:

Ishockey2017-03-01 13:32

Vem hade trott att Västerviks IK skulle bli ett topplag i HockeyAllsvenskan?

- Jag tvivlade inte på den här truppen när vi körde igång i augusti. Jag visste att vi hade en stark kärna. Men jag trodde absolut inte att vi skulle ligga där vi nu ligger, att det skulle bli en sån här succé. Målsättningen innan säsongen startade var att vi skulle ha två lag efter oss i tabellen. Spelarna har verkligen vuxit in i kostymen.

"Inte orolig för Karlin"

I flera års tid har Tomas Lind varit dubbelarbetande i rollen som sportchef i VIK och sitt ordinarie jobb.

Med tanke på alla matcher och all arbetsbelastning i HockeyAllsvenskan var det omöjligt att kombinera rollerna den här säsongen. Och i måndags blev det klart med en fortsättning för Lind som sportchef i Västerviks IK.

- Det känns bra. Avtalet är klart. Nu påbörjas mitt och Mattias Karlins (tränaren) jobb för fullt inför nästa säsong.

Är du orolig att Karlin kan försvinna?

– Vi har ett avtal med ett plus ett år med honom. Visst har Mattias en klausul i sitt kontrakt om att han kan bli tränare högre upp i seriesystemet, men jag är inte orolig. Han har sagt att har han kunnat vara tränare i division ett i tio års tid, så kan han väl köra i Allsvenskan ett år till. I den ålder han är så behöver han inte ha så bråttom.

"Ingen långbänk"

Med årets succésäsong i ryggen kan VIK ta sikte på nästa med stark framtidstro. Västerviks IK har blivit ett namn i Hockey-Sverige. Och det märks också på intresset kring klubben.

– Man är inte riktigt van vid det här. Herregud..., nu får vi listor från agenter med namn på spelare. Tidigare har vi nästan fått truga. Vi är inte längre längst ner i hierarkin.

Mitt i allt matchande och all förberedelse inför kommande slutspelsserie till SHL, är Tomas Lind i startgroparna med att skapa ett nytt lag. Och här finns mycket att göra. Ingen spelare är ännu kontrakterad inför säsongen 2017/2018.

– Vi försöker alltid ligga ett steg före, men i det här läget vill vi inte gå in och störa spelarna för mycket. Visst har vi tagit kontakt med spelarna om framtiden och om de kan tänka sig att spela för oss även nästa säsong. Ingen spelare har sagt något negativt. Mest pratar vi med deras agenter, säger Lind och fortsätter:

– Jag och Karlin vill behålla större delen av truppen, så att det inte bli 12-13 nya spelare inför nästa säsong igen. Och vi kommer inte har särskilt långt tålamod med de spelare vi erbjuder kontrakt. Vi sitter i en bra sits och det kommer inte bli någon långbänk och ett långt väntade på att spelarna ska bestämma sig.

500 fler sittplatser...

I takt med framgångarna i Allsvenskan har Västerviks IK höjt sitt publiksnitt rejält. Klubben satte upp en hög målsättning när de budgeterande antalet åskådare i snitt per match inför säsongen.

– Jag vet inte exakt vad målet var, men det var antingen 1600 eller 1700 åskådare. Och det är där någonstans vi ligger idag (1732).

Det har spekulerats i att ni behöver en ny ishall. Vad tycker du?

– Jag lägger inte så stort fokus vid det. Men visst är det lite svårarbetat som det är idag. Jag hade gärna sett en ishall liknande den som är i Oskarshamn. Det största problemet som jag ser det är antalet sittplatser. De är för få och bara runt 800 kan sitta. Jag vet att många äldre inte orkar stå upp och titta på hockey. Vi skulle behöva minst 500 sittplatser till i hallen.

Ny hall i all ära, det som Tomas Lind särskilt lyfter fram är avsaknaden av ytterligare en isyta.

– Vi märker ju vilket intresse det har blivit rent allmänt för hockey i stan och vilket tryck det har blivit. Det är fler ungdomar i träning och det är mer folk på allmänhetens åkning. I min skalle ser jag gärna att vi få en isyta till här i Västervik.

Märker du av den ökade hajpen kring VIK?

– Javisst. Om jag så ska ge mig ut på stan i ett snabbt ärende så tar det lång tid. Det är många som ska snacka ishockey. Jag försöker handla sent på kvällarna numera, men det är klart att det är väldigt roligt med det stora intresset.

Läge för revansch

Två matcher återstår av HockeyAllsvenskan. Västervik är trea i tabellen och kommer med all sannolikhet att sluta just trea eller fyra. Ikväll väntar Karlskoga hemma och sedan Tingsryd borta i den sista omgången.

– Det är viktiga matcher för oss och vi vill förstås komma trea så att vi får med oss tre poäng inför slutspelsserien. Men det blir tufft i kväll, trots att Karlskoga inte har så mycket att spela för. De kommer absolut inte att ställa ut skridskorna, men de kanske inte offrar en hörntand för att vinna.

VIK har förlorat alla tre tidigare matcher mot serietvåan den här säsongen. Chans för revansch nu alltså. I går gjorde målvakten Jonas Fransson sin första träning på länge, men kommer inte att spela mot Karlskoga. Ludvig Engsund fortsätter. I övrigt är alla spelare tillgängliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!