Växjö avgjorde rysaren: "Otroligt och grymt"

Växjö tog hem första SM-finalen i ishockey efter stor förlängningsrysare. I den femte perioden klev Keegan Lowe fram och satte 3–2. –Jag trodde inte att det skulle vara jag som avgjorde matchen, säger matchhjälten i C More.

Växjö vann första finalmatchen.

Ishockey2023-04-15 19:19

Allt pekar på att den här SM-finalserien blir långvarig – och rätt underhållande. Det krävdes fem perioder för att skilja lagen åt, och till slut klev Keegan Lowe fram och avgjorde.

– Jag är glad över att det är över och att vi fick med oss segern. Det är otroligt och grymt, säger Lowe direkt efter avgörandet.

Stjärnorna skadade

Men det var Skellefteå som fick en smakstart i Småland. Efter den första perioden ledde västerbottningarna med 2–0 efter mål av Jonathan Johnsson och Linus Högberg.

– Vi startar ganska bra och ligger rätt. Sen vad som funkar bra får vi hålla hemligt, sade Möller i C More efter den lyckade perioden.

Båda lagen kom till matchen med tunga avbräck. Kalle Kossila saknades i Växjö och det är oklart om han hinner bli spelklar till match två. Skellefteås veteran Joakim Lindström saknades även han men där är förhoppningen att han ska vara spelklar tills på måndag.

Sju minuter in i mittenakten kom den viktiga reduceringen. Efter snabbt passningsspel kunde Glenn Gustafsson sätta 1–2. Minuter senare blev det slarvigt i Skellefteå-lägret och Joachim Blichfeld snodde åt sig pucken och 2–2 var ett faktum.

"Skrek jäkligt högt"

Tempot sjönk sedan rejält i sista perioden och närmast segern var Växjö, men Linus Söderström storspelade och tog matchen till förlängning där det blev en fjärde- och en femteperiod. Till slut kunde Keegan Lowe avgöra för Växjö som nu leder finalserien med 1–0.

– Han (Lowe) skrek jäkligt högt så det var skönt att han kunde sätta dit den. Det är mycket spänning och småmisstag kan avgöra. Det är första gången jag spelar SM-final så det är väldigt stort. Jag ska försöka njuta, säger Hugo Gustafsson som spelade fram till avgörandet.

Skellefteås Oskar Nilsson var nedstämd:

– Första känslan är väl att vi inte gör en bra match, men däremot är fjärde perioden bra. Det handlar om smådetaljer, säger Nilsson.

Finalmatch nummer två spelas på måndag i Skellefteå.

Fakta: Så fortsätter finalserien

Måndag 17 april: Match två i Skellefteå.

Torsdag 20 april: Match tre i Växjö.

Lördag 22 april: Match fyra i Skellefteå.

Måndag 24 april: Match fem i Växjö. (Eventuellt)

Torsdag 27 april: Match sex i Skellefteå. (Eventuellt)

Lördag 29 april: Match sju i Växjö. (Eventuellt)