Växjö höll undan i toppmötet med Luleå

Den efterlängtade jakten på guldet närmar sig. Då förlorade topptippade Luleå sin fjärde SHL-match i rad. –Ändå ett steg i rätt riktning för oss, säger Luleås forward och målskytt Einar Emanuelsson efter 2–3 i bortamatchen mot tabelltvåan Växjö.

Växjö slog toppkonkurrenten Luleå. Arkivbild.

Ishockey2021-02-27 17:55

I slutskedet av SHL:s grundserie kämpar ett antal lag allt mer desperat för att undvika negativt kval. Växjö och Luleå tillhör en annan kategori – gängen som har sitt på det torra och kan fokusera på att demonstrera styrka inför slutspelet.

Den inledande perioden var jämn med två duktiga målvakter, Viktor Fasth i Växjö samt Joel Lassinantti i Luleå, i centrala roller.

– Det märks att slutspelet närmar sig, det börjar bli lite mer känslor där ute, säger Einar Emanuelsson.

Effektivt Växjö

I den andra perioden visade Växjö upp sin effektivitet. Trots att Luleå dominerade spelet stod hemmalaget för två av periodens tre mål. Joel Persson fick god hjälp av två lagkamrater som skymde målvakten Lassinanttis sikt och 1–0 var ett faktum. Tvåan satte Ludvig Nilsson efter en snabb spelvändning.

– Robban (Robert Rosén) gav en smörpass till mig och jag lyckades styra upp den, säger Ludvig Nilsson om sitt 2–0-mål.

– Självklart tufft för oss, men det gäller att försöka ställa in fokus på nästa byte, säger Einar Emanuelsson.

Luleå grejade dock en snabb biljett tillbaka in i kampen då Einar Emanuelsson styrde in reduceringspucken bakom Viktor Fasth.

– Jag ska ju egentligen inte vara inne i mitten, jag spelar på kanten. Men jag lyckades få en touch på pucken, alltid skönt att få göra ett sådant mål, säger han.

I den tredje perioden drog Växjös skarpskytt Ilari Melart på ett direktskott. Pucken grejade en strut i Lassinanttis nätmaskor och det stod 3–1 till Växjö på resultattavlan.

Hållander reducerade

Men Luleå gav inte upp. I spel sex mot fyra reducerade Filip Hållander. Sedan blev det dramatiska slutsekunder, men Växjö lyckades hålla undan.

– Skönt att få tvåla till Luleå, säger Ludvig Nilsson och fortsätter:

– Det är tryggt för oss att ha en sådan målvakt, han (Viktor Fasth) gjorde ett par riktigt svettiga räddningar i dag.

Luleå längtar efter en vinst.

– Man försöker tänka på prestationen, men i slutändan handlar det om att vinna, säger Einar Emanuelsson.

En stund efter slutsignalen satte sig Luleås spelare på bussen för färd mot match i Malmö redan nästkommande afton.

– På ett sätt skönt med ny match så snabbt. Vi får kolla lite video och snacka ihop oss, avslutar Einar Emanuelsson.