Växjö nära semifinal efter Fasths nollning

Viktor Fasth var SHL:s bästa målvakt i grundserien. I den tredje kvartsfinalen mot Färjestad visade han klassen, höll nollan och såg till att Växjö är en seger från avancemang i ishockeyslutspelet. –En fantastiskt bra match, säger han efter 3–0-segern.

Växjös målvakt Viktor Fasth klappas om efter att ha hållit nollan mot Färjestad.

Växjös målvakt Viktor Fasth klappas om efter att ha hållit nollan mot Färjestad.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2021-04-13 22:29

Växjöspelarna kom till den tredje kvartsfinalen mot Färjestad med 2–0 i matcher men långt ifrån tillfreds med spelet. Det läckte bakåt i de inledande mötena och grundserieettan var illa ute både i lördags och i söndags.

– Vi var glada över de två vinsterna men inte alls nöjda med matcherna, säger målvakten Viktor Fasth.

Inför match tre pratade spelarna ihop sig – och sedan tog de udden ur Färjestads offensiv.

Viktor Fasth, som toppade målvaktsligan i grundserien med 93,35 i räddningsprocent, fick visa hur bra han är.

– Det är ju så. Det går hand i hand. Det var en helt annan trygghet i dag. Det är klart att det är roligare att hålla nollan än att släppa fyra, säger han.

I och med 3–0-segern är Växjö framme vid samma siffror i matchserien och behöver ”bara” en seger till för att ta sig till semifinal.

Där är Viktor Fasth inte än.

– Nej, vi har en match till att vinna, säger 38-åringen.

Fel blev rätt

Underhållningsfaktorn i det tredje mötet var inte lika hög som i de två första kvartsfinalerna. Båda lagen satte defensiven främst och när tempot i anfallsspelet inte nådde samma höjder som i Småland blev det målsnålt.

Växjö fick det viktiga ledningsmålet när Fredrik Karlström, som avgjorde den första kvartsfinalen i förlängning, var på fel ställe vid rätt tillfälle. Han och Marcus Sylvegård hamnade på efterkälken när Färjestad spelade sig ur deras press – men när Gustav Rydahl passade fel vid egen blå linje var duon plötsligt ensam med hemmamålvakten Arvid Holm.

Efter Sylvegårds sidledspassning hade Karlström inga problem att slå in 1–0.

– Det kändes som om jag hamnade fel men det löste ju sig ganska bra, sade 23-åringen till C More.

Backstjärna borta

Hemmalaget tillbringade stora delar av den andra perioden i anfallszon men kunde inte luckra upp Växjös täta defensiv. När Färjestad inte fick utdelning på spelövertaget var det som om kraften rann ur de gröntröjade spelarna.

– Den här årstiden är mål energi, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.

I början av tredje perioden kom nästa ödesdigra Färjestadsmisstag när Albert Johansson blev av med pucken i eget sarghörn. Ett par kvicka passningar senare kunde Jack Drury slå in 2–0 för Växjö. När Robert Rosén sedan gjorde 3–0 var matchen avgjord.

Färjestad är i brygga och tvingas fortsatt klara sig utan Jesse Virtanen. Den offensivt skickliga backen är borta i sviterna av covid-19 och kommer enligt Johan Pennerborn inte att spela mer i kvartsfinalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!