Växjö tog revansch – körde över HV71

Hemmaseger med 6–3 innebar gruvlig revansch för Växjös efter den knappa derbyförlusten två dagar tidigare. –I dag var det en riktigt bra dag, säger Växjös målskytt och back Ilari Melart efter triumfen mot HV71.

Ilari Melart gjorde ett av Växjös mål. Arkivbild.

Ishockey2020-10-31 20:30

Torsdagsmatchen lagen emellan, i Jönköping, vann HV71 knappt efter att Alexander Bergström avgjort i förlängningen. Den gången gjorde Ilari Melart sitt första mål för säsongen och ordnade en poäng till Växjö.

– Vi kände redan i torsdags att det var möjligt att få mer än en poäng, säger Melart till TT.

Den finländske backen gjorde sin sjätte match efter skadefrånvaro och blev åter målskytt.

– Jag har känt på träning att skotten finns där, fint att det sitter i matcherna också, säger Ilari Melart som under den förra SHL-säsongen gjorde tolv mål för Växjö.

– Det känns bättre hela tiden efter operationen, fortsätter han.

Matchinledningen blev tämligen chansfattig, men i slutet av den första perioden firade Pontus Holmberg sin landslagsuttagning till Karjalaturneringen med att, i powerplay, göra 1–0 till Växjö.

– Absolut viktigt att göra första målet, tycker Ilari Melart.

Effektivt Växjö

Efter paus brakade det loss ordentligt. Först ökade Ilari Melart på Växjös ledning. HV71:s Anton Wedin reducerade men strax efteråt satte backen Joel Persson, även han med i Tre Kronors Karjala-trupp, åter Växjö i tvåmålsledning. Målet var Perssons första i SHL sedan han återvände till Växjö efter en säsongs spel i Nordamerika.

Växjös effektivitet stannade inte där. Richard Gynge samt Emil Forslund såg med varsitt mål till att resultattavlan visade 5–1 till Växjö efter 40 minuters spel.

– I torsdags hade vi mycket skott, men inte lika många mål. I dag var det en av de bättre dagarna med effektiviteten, säger Ilari Melart.

HV:s segerrad bröts

Den tredje perioden blev aldrig riktigt spännande. Johannes Kinnvall samt Anton Wedin reducerade för HV71 innan Växjös Ludvig Nilsson fastställde slutresultatet i öppet mål.

– Det blev lite stressigt i slutet av den tredje perioden, men jag litade hela tiden på att vi skulle ta hand om det. Vi har en riktigt bra målvakt (Erik Källgren), säger Ilari Melart.

HV71:s segerrad stannade vid tre matcher.

– Första 40 minuterna är jag inte alls nöjd med. Det märktes vilka som kom från en förlust och vilka som kom från en vinst, säger HV71:s tränare Nicklas Rahm.