Växjö vassast i Smålandsderbyt

Toppen slog botten i Smålandsderbyt i SHL. Även om det dröjde innan Växjö fick hål på HV71 i 3–0-segern.

Växjö skuggar Skellefteå i toppen av SHL. Arkivbild.

Ishockey2023-02-21 21:31

– Ganska nöjd med matchen, inte nöjd med resultatet, sade Växjötränaren Jörgen Jönsson till C More efter två perioder.

Så långt stod det 0–0 i Växjö, trots att hemmalaget hade dominerat på isen och ledde skottstatistiken med 28–12.

Det 29:e Växjöskottet hittade målet. Eller skott och skott... I själva verket var det en omedveten spark från trotjänaren och lagkaptenen Erik Josefsson som, efter videogranskning, gjorde att Växjö tog ledningen efter bara 27 sekunder av slutakten.

– Ett riktigt slumpmål får man väl ändå ta och kalla det, sade Josefsson till C More.

Då var det 30:e skottet, som gav 2–0 efter knappa fem minuter, desto mer rejält. Hardy Häman Aktell nöp till från sitt vänsterbacksläge och pucken satt placerad lågt intill bortre stolpen. Den glödheta 24-åringen, som den här säsongen har debuterat i Tre Kronor, står därmed på totalt 30 poäng (9+21) så här långt i årets SHL-ishockey.

HV plockade ut målvakten Joni Ortio i jakten på reducering, men då gick det som det ofta gör. Ludvig Nilsson skickade in 3–0 i tom kasse och stängde matchen definitivt med drygt två minuter kvar.

– Det var väl inget att snacka om, de var bättre än oss. Det är ingen höjdarmatch alls, summerade HV-tränaren Johan Lindbom insatsen till C More.

HV71 har varit inne i en bra period efter tränarbytet i slutet av januari, men derbyförlusten satte stopp för Jönköpingslagets svit med poäng i fem raka matcher. Med sju matcher kvar att spela balanserar HV farligt nära det nedre strecket, där det bara skiljer målskillnad ned till kvalplats efter Brynäs oväntade förlängningsseger mot serieledande Skellefteå.

För Växjö innebar resultatet i stället ett välkommet trendbrott efter två raka förluster. Bara en poäng skiljer upp till Skellefteå.

– Ett steg i rätt riktning, sedan finns det saker vi kan fortsätta jobba på, sade Erik Josefsson efter sin 601:a match för Växjö.