VH borde ta efter svenska basketherrarna

Rubriken var redan skriven. Faktarutan var ifylld. Det enda som återstod var att klicka på publicera. Då gjorde Kallinge/Ronneby 3-3, med 20 sekunder kvar.

Tufft läge för VH, men chansen finns fortfarande.

Tufft läge för VH, men chansen finns fortfarande.

Foto: Peter Calén

Ishockey2020-02-27 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det var tufft för oss på pressläktaren att ladda om efter den sena kvitteringen, ja hur var det då för Vimmerbys hockeylirare? Tufft och jobbigt så klart att förvänta sig en seger, men plötsligt behöva förbereda sig inför en förlängning. Starkt nog hämtade sig Vimmerby efter kallduschen. Det såg allt bättre ut, men så satte gästerna dit avgörandet. 

Det är klart att läget är tufft. En eller eventuellt två bortamatcher i Kallinge skojar man inte bort. Vassare lag på pappret, så som Mariestad, har fallit där. Både Troja/Ljungby och Nybro tappade poäng borta mot KRIF i Allettan.

Samtidigt har Vimmerby visat tidigare den här säsongen att de kan hota på Soft Center Arena i Kallinge. Jag var på plats när VH gästade KRIF i grundserien. Då var de gulklädda gästerna klart bäst, även om det till slut krävdes straffar för att de skulle vinna.

Det som saknades i den matchen, precis som i tisdagens match, är effektivitet och marginalerna på rätt sida. Att VH kan vara ett bättre lag än KRIF vet vi, men missade målchanser och ödesdigra misstag blev avgörande. 

I returmötet krävs det förmodligen en i stort sett felfri prestation av Vimmerby Hockey. Defensiven måste sitta, misstagen måste minimeras och de offensiva spelarna måste kliva fram. Men chansen finns, absolut. 

För övrigt var det glädjande att se flera spelare kliva fram rejält nu när det vankas playoff. Lagkaptenen Jakob Karlsson var duktig och gjorde en av sina bästa matcher för säsongen. Roman Semjonovs imponerade inte bara med sitt mål, utan krigade, passade, dribblade, och sköt. Han var het och såg riktigt spelsugen ut.

Det blev en sen kväll efter de fyra och en halv perioderna. Så pass sen att jag kunde kika på NBA-basket när jag kom hem. Jag har ett nyfunnet intresse för basket. Jag vet inte vad det är som lockar. De vackra aktionerna, de stora stjärnorna, eller att få bekanta sig med en ny sport.

Hur som helst var det extra glädjande när de svenska basketherrarna besegrade Turkiet i en EM-kvalmatch i måndags. Sveriges nyckel till segern var att sätta ovanligt många trepoängare. 

Effektiviteten alltså. Precis det Vimmerby Hockey behöver. De borde ta efter Ludvig Håkansson och gänget i basketlandslaget. 

Nu ser jag fram emot en förhoppningsvis lika underhållande retur i Kallinge. Och jag kommer inte bemöda mig att skriva någon rubrik innan matchen är slut. 

Roman Semjonovs klev verkligen fram mot KRIF.
Roman Semjonovs klev verkligen fram mot KRIF.