VH får vänta på pengarna: "De är livsnödvändiga"

Hockeyettans föreningar kommer att få dela på hela 30,7 miljoner kronor från statens kompensationsstöd. Vimmerby Hockey hoppas att man är en av föreningarna som får mest av den kakan. "Vi kommer nog inte ligga i botten av den potten i alla fall", menar VH:s vice ordförande Anders Kostenius.

Vimmerby Hockeys inkomstbortfall handlar till stor del om att publiken saknats på matcherna den här säsongen.

Vimmerby Hockeys inkomstbortfall handlar till stor del om att publiken saknats på matcherna den här säsongen.

Foto: Arkivbild

Ishockey2020-11-21 20:10

När Riksidrottsförbundet presenterade hur "coronastödet" från staten kommer att fördelas till idrotten fick ishockeyn sammanlagt dela på hela 195 miljoner kronor av de drygt 550 miljonerna. Det var mest av alla idrotter. Fotbollen var på andra plats, med totalt 159 miljoner kronor. Bland annat fick Vimmerby IF besked om att man tilldelas drygt 1,2 miljoner kronor av den summan. 

Elitklubbarna, i till exempel fotboll och ishockey, tilldelas pengar ur en särskild pott som fördelas av respektive idrottsförbund och ligaförening. Där ingår Vimmerby Hockey. 

För allt som inte gäller A-lagsverksamheten har VH tilldelats 16 000 kronor av Riksidrottsförbundet.

– Den lilla summan är för det vi sökt gällande ungdomsverksamheten och har inget med vår A-verksamhet eller vårt publikbortfall att göra. Det är mer för förlorade intäkter när det kommer till "camps" och så vidare, förklarar Vimmerby Hockeys vice ordförande Anders Kostenius och fortsätter:

– När det gäller vår huvudverksamhet så är det Hockeyettan som organisation som sköter det. Vi väntar fortfarande på besked från dem om hur mycket pengar det blir och det borde nog komma mot slutet av november. Vi hoppas så klart att vi kommer få en hel del. 

Vimmerby Hockeys inkomstbortfall är givetvis betydligt större än 16 000 kronor och föreningen har, precis som de flesta andra föreningarna i Sverige, drabbats hårt av coronapandemin under säsongen. 

Hur mycket pengar hoppas du att ni tilldelas av Hockeyettan?

– Jag vågar inte riktigt sia om det. De kommer att fördela utifrån hur det har sett ut under tidigare år och mycket handlar om publikinkomsterna. Vi har ju alltid varit ett starkt publiklag i ligan, så vi kommer nog inte ligga i botten av den potten i alla fall. Men vi får avvakta och se hur mycket det blir, säger Kostenius. 

I den här processen har klubbarna inte på egen hand ansökt om pengar. Det är ligaorganisationen som själva beslutar om hur mycket pengar varje klubb ska tilldelas. I Hockeyettans fall är det 30,7 miljoner som ska portioneras ut.

Hur stor betydelse har dessa pengar för Vimmerby Hockey?

– De är livsnödvändiga, naturligtvis, säger vice ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!