VH föll ihop i toppmatchen

Ett totalhaveri under den första halvan av mittperioden. Det räckte för att Vimmerby Hockey skulle förlora Allettans toppmatch borta mot Kristianstads IK på onsdagskvällen. På drygt nio minuter gick hemmalaget från 1-1 till 4-1 och matchen var avgjord. – Vi slarvar och går bort oss, då straffar de oss direkt, menade VH-forwarden Anton Carlsson efter 6-1-förlusten.

Jakob Karlsson (i mitten) gjorde Vimmerby Hockeys enda mål när laget förlorade toppmötet i Allettan mot Kristianstad.

Ishockey2018-01-24 20:10

Den första perioden höll riktigt hög HockeyEttan-klass. Vimmerby Hockey öppnade bäst och skapade ett par halvlägen mot Kristianstad. Därför var KIK.s ledningsmål efter drygt sex minuter inte helt rättvist. Vimmerby gick bort sig lite i egen zon och lämnade Marcus Sirén helt fri vid Jonathan Stålbergs bortre stolpe.
Kvitteringen kom när drygt 13 minuter var spelade och som så många gånger tidigare den här säsongen var det VH:s giftiga förstalina som lång bakom det. Jesper Kokkonen till Jakob karlsson och 1-1 var ett faktum.
I slutet av perioden hade Markus Modigs två bra lägen, dels när han drog sig fri och när han kom två mot ett med Hampus Harlestam.
– En jämn period, där de får spela mer i powerplay och har därför lite mer puck. Vi måste ta pucken mer framåt, summerade Markus Modigs.

Vimmerby fick en mardrömsstart på den andra perioden. Redan efter en minut gav VH-försvaret bort pucken i egen zon och sedan den gått fram och tillbaka på klubbor och skridskor bestämde sig trissan till slut för att lägga sig framför klubban på en helt fri Johan Skinnars i hemmalaget. Förmodligen var den rakningen in i öppen kasse hans enklaste mål i karriären.
När sedan 3-1 kom i mitten av perioden efetr ett slarvigt uppspel och vekt agerande i egen zon tog VH-ledningen time out.
Men vad hjälpte det?
Visst. VH:s Mattias Wigley hade ett jätteläge som räddades av KIK-målvakten. Dryga minuten senare vände KIK spelet när Vimmerby bommade bytet totalt, och Johan Skinnars skickade in pucken från tekningspunkten. Noterbart: Målgivande passning på hemmalagets målvakt Joel Gistedt.

Totalt VH-haveri, samtidigt som KIK verkligen lyckades med precis allting.
Ytterligare en minut därefter ska Vimmerby vara glada att man inte åkte på en straff emot sig då KIK:s Hampus Forsling, i numerärt underläge, kom helt fri med VH-keepern Johan Kallio (som strax dessförinnan ersatt Jonathan Stålberg, och gjorde ett mycket bra inhopp) och hakades.
Under periodens sista sju minuter fick VH ordning på försvarsspelet och lyfte fram positionerna. Man skapade också två jättelägen i samma anfall, men 4-1 stod sig perioden ut.
VH-forwarden Anton Carlsson intervjuades i KIK:s webbsändning efter andra peridoen:
– Vi slarvar och går bort oss. Som på deras fjärde mål, där fem man i vårt lag åker och byter – de straffar oss direkt. Vi är här för att vinna, så nu finns det inget att spara på i den tredje perioden, tyckte han.

Den tredje perioden spelade Kristianstad av på ett alldeles föredömligt sätt och Vimmerby var aldrig nära att äta in underläget.
I stället var det hemmalaget som utökade till 5-1. Strax därefter fick VH två spelare utvisade i samma sekvens och då försvann nog allt hopp till och med från den mest inbitne VH-supportern. Vimmerby lyckades visserligen freda målet men 6-1 kom strax därefter.

De sista tre och en halv minuterna av matchen fick hemmalaget spela med en man mer då Robin Kokkonen fick 5+20 minuters utvisning för en tackling mot huvudet på en motståndare.

Att förlora mot Kristianstad, ny serieledare i Allettan efter kvällens match, är dock långt ifrån någon skam. Det ytterst kompetenta laget har nu fyra raka hemmasegrar i Allettan med totala målskillnaden 24-2. Wow!
Dessutom är det bara för Vimmerby att stoppa ner den här matchen så långt in i den nedersta byrålådan det bara går. För så stor skillnad som siffrorna vill påskina är det inte på något sätt mellan de här lagen. Inte i närheten.

Kristianstads IK-Vimmerby Hockey 6-1 (1-1, 3-0, 2-0)
Första perioden:
1-0 (06:45) Marcus Sirén (Amil Krupic), Tobias Törnkvist), 1-1 (13:26) Jakob karlsson (Jesper Kokkonen, Ludvig Jardeskog).
Andra perioden: 2-1 (01:15) Johan Skinnars (Sonny Karlsson, Amil Krupic), 3-1 (09:13) Mikael Johansson (Herman Hansson, Amil Krupic), 4-1 (10:48) Johan Skinnars (Fredrik Lindblom, Joel Gistedt).
Tredje perioden: 5-1 (11:23) Simon Norberg (Viktor Wahlden, Mikael Johansson), 6-1 (16:24) Simon Norberg (Tobias Törnkvist, Fredrik Lindblom).
Skott: 35-25 (11-12, 9-7, 15-6 )
Utvisningar, KIK: 2x2 min. VH: 6x2 min, 1x5+20 min.
Publik: 1 029.