VH-forwarden: "Jag har alltid varit en målskytt"

Efter att ha tillbringat hela sin hockeykarriär i och runt Stockholm så valde forwarden Gustav Jansson att ta sitt pick och pack och testa vingarna längre söderut i landet. "Alla säger att den södra serien är bättre än den östra", säger han när han förklarar sitt klubbval.

Gustav Jansson gör sin första seriematch för Vimmerby Hockey på söndag.

Gustav Jansson gör sin första seriematch för Vimmerby Hockey på söndag.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2020-10-01 20:50

Vimmerby har varit hans nya hem i snart två månader, och på söndag börjar säsongen på allvar i nya klubben.

– Det här har varit den längsta försäsongen man haft någonsin, konstaterar Jansson när han tittar tillbaka på de senaste månadernas förberedelser.

Det har givetvis varit en omställning för den 22-åriga Vallentunakillen att komma till Småland och byta miljö, både levnads- och hockeymässigt.

– Ja, Vimmerby är ju ingen storstad direkt. Men det är en trevlig liten stad ändå, säger han.

Vad gör du om dagarna när du inte jobbar eller spelar hockey?

– Vid den här tiden på året så kan man inte göra så jättemycket. Jag spelar lite padel när jag har tid. Sen så bor jag granne med "Ludde" Vännström och Nyman (Jonas), så vi hänger ganska mycket. Vi jobbar även på samma jobb.

Hur kom det sig då att Jansson plötsligt hamnade i Vimmerby? Jo, efter att ha varit en nyckelspelare för Vallentuna BK i den östra Hockeyettan under de två senaste säsongerna (66 poäng på 80 matcher) så fick VH upp ögonen för den storväxta forwarden.

– De hörde av sig och jag kände att jag behövde tänka på det först. Sen kände jag att det hade varit kul att testa på något nytt utanför Stockholm och jag blev sugen på det. Det lät bra med Vimmerby och jag visste att det är en förening där många spelare utvecklats och kunnat komma vidare från. Det var det som övertalade mig, samt att jag hört mycket gott om klubben från bekanta som spelat där, förklarar Jansson.

Vilka då?

– Christian Blomqvist (spelar i Huddinge den här säsongen) och Oskar Carlsson (Linden Hockey), bland annat. De båda var i VH för några år sedan.

undefined
"Har varit den längsta försäsongen man haft någonsin". Så sammanfattar Gustav Jansson förberedelserna.

Under försäsongen har Jansson, med nummer 24 på ryggen, fått komma in i spelsättet och hitta sin roll i laget. Poängmässigt har det varit skralt för hans del, men han är inte orolig.

– Jag sparar utdelningen tills det verkligen gäller, säger han med ett skratt innan han fortsätter:

– Målet den här säsongen är att förbättras men också se hur jag ligger till på den här nivån. Alla säger att den södra serien är bättre än den östra. Sen så vill jag att det ska gå bra för laget, för då går det alltid bra för den enskilda spelaren.

Hur skulle du beskriva VH:s spelsätt?

– En fartfylld hockey med många skridskostarka spelare. Det läggs väldigt stor vikt vid defensiven och det är något vi prioriterar. Jag har ju alltid varit en målskytt och mina främsta styrkor ligger i offensiven, men nu har jag chansen att förbättra defensiven. Det är något jag tror jag kommer kunna göra med Phil (Horsky) som tränare. Han är jättebra och är både tuff och lite hård samtidigt som han alltid vill spelarnas bästa.

Härnäst väntar alltså seriepremiären för nummer 24 och resten av hans lagkamrater. Tyringe hemma i Vimmerby Ishall är premiärmatchen på söndag.

– Det ska bli skitkul och det är något man längtat efter. Eftersom man haft en så lång försäsong så känner man sig mer förberedd än någonsin. Dock är det lite halvtråkigt att det inte blir fullsatt i hallen. Man har ju hört att det brukar vara mycket folk på matcherna här nere i den södra serien, vilket man inte riktigt är van vid i den östra.

Vilket lag ser du som ert största hot i serien?

– Troja kommer säkert vara bra. Nybro mötte vi i en träningsmatch och de kan också bli farliga.

Gustav Jansson

Ålder: 22 år

Position: Högerforward/Center

Tidigare klubbar: IFK Täby HC (ungdomslag), AIK (ungdomslag), Vallentuna BK. 

Seniormatcher: 80 (Hockeyettan)

Poäng: 66 (31 mål, 35 assist)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!