VH-fostrade tränaren om turbulensen i Karlskrona

Allsvenska Karlskona HK har varit i fokus i Hockey-Sverige de senaste veckorna. Nu har klubben räddats från konkurshotet. Här berättar Vimmerbykillen Eric Karlsson om läget och om kommande säsong som junioransvarig.

Eric Karlsson har varit tränare i Vimmerby. Nu är han junioransvarig i Karlskrona HK.

Eric Karlsson har varit tränare i Vimmerby. Nu är han junioransvarig i Karlskrona HK.

Foto: Ossian Mathiasson

Ishockey2020-05-11 16:00

– Det har varit några intensiva och turbulenta veckor, är det första som Eric Karlsson säger när vi får en pratstund med honom. 

Jo, minst sagt. Klubbens framtid har varit oviss. Förra veckan blev det klart att kommunen går in och stöttar KHK i form av att köpa inventarier för drygt 1,3 miljoner kronor. Efter rekonstruktionen som ska genomföras kommer klubben även få en ny hyreskostnad. 

Eric Karlsson, som är fostrad i Vimmerby Hockey och som också varit tränare i A-laget i VH, har tagit del av allt på nära håll. Som bäst håller han på att förbereda sig för sin tredje säsong i Karlskrona, där han numera är junioransvarig med allt vad det innebär. 

– Vi har haft en tuff ekonomisk ryggsäck efter arenakraven som ställdes när vi spelade i SHL. Det har varit jättefrustrerande för hela föreningen. Vi har gått plus tre år i rad och det rör sig om flera miljoner. Det tyder på att klubben gjort något väldigt bra, men den tidigare skulden tynger. Och så kom det här med coronan... Det var en rejäl ekonomisk käftsmäll. 

Den senaste veckan har läget dock ljusnat betydligt. Dels tack vare stödet från kommunen, dels det enorma stödet från företag och privatpersoner. 

– Det är nästan så att jag blir gråtfärdig. Insamlingar som gjorts har gett ungefär 1,6 miljoner kronor. Det är helt otroligt. Sedan får vi inte glömma att vi fortfarande har en tuff resa framför oss. 

Utöver Eric Karlsson finns det flera kopplingar mellan Karlskrona HK och Vimmerby. Förra säsongen var Philip Bertilsson J18-tränare, förre VH-backen Ludvig Jardeskog spelar i A-laget och VH-fostrade Viking Malmunger lirar i J18. Här finns även kopplingar på nyckelpositioner, där klubbchefen Per Rosenqvist tidigare jobbat i Vimmerby och sportchefen Patrik Larsson spelat i VH. 

Påverkar det ekonomiska läget ditt uppdrag som junioransvarig på något sätt?

– Jo, det gör det. Numera spelar vi med våra juniorlag i J20 och J18 i den högsta serien och det innebär ganska stora kostnader. Resor och boende kostar pengar, så det är klart att det påverkar oss. Men framför allt är jag glad och tacksam att klubben lever vidare, säger Eric Karlsson.

– Sedan har det varit många frågor under den här tiden. Vi har 50 juniorspelare och det är också mycket föräldrakontakter. De undrar med all rätt vad som händer. Det har förståeligt nog funnits en viss oro. 

Eric Karlsson berättar att det har funnits andra klubbar som ryckt i honom, men det har inte varit aktuellt att byta. 

– Nej. Jag har kontrakt med Karlskrona och jag trivs förbaskat bra. Både i staden och med klubben. Det är en familjär stämning här som jag gillar. Dessutom har vi fina faciliteter och fantastiska förutsättningar för att utveckla och utbilda juniorspelare.  Det är en ynnest att få jobba med mitt största intresse. Det är hur roligt som helst och jag är tacksam över att få den möjligheten. 

Första säsongen i KHK tog han upp J18 till högsta serien, förra säsongen var helt motsatt, i J20.

– Så var det verkligen. Första säsongen var det idel vinster, den senaste var det nästan bara förluster. Det tar tid att etablera sig på den här nivån, men det var på många sätt en väldigt lärorik säsong när man blickar tillbaka. Känslan är att vi är bättre rustade till kommande säsong. 

Vad innebär det att vara junioransvarig i Karlskrona?

– Att jag har det övergripande ansvaret för juniorverksamheten. I mitt uppdrag ingår allt från det hockeymässiga med träningar, matcher, teorigenomgångar och video till att även ha hand om hockeygymnasiet. Allt det är inte bara kopplat till hockey, utan till saker som att sköta intaget och ordna lägenheter för de som går på gymnasiet. 

Följer du Vimmerby Hockey?

– Javisst. Jag kollar alltid resultaten, men jag tycker det är synd att det inte är så många egna produkter kvar längre. Hoppas verkligen att Jakob (Karlsson) skriver på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!