Pallar ni för trycket, VH? • Kan sätta spiken i kistan

Vimmerby Hockey har ett jätteläge att ta sig till sista steget innan kvalserien. Inte minst nu när Halmstad förlorade mot Dalen under fredagskvällen. Frågan är bara om VH står pall i de avslutande matcherna mot KRIF och Karlskrona? Klart att backgiganterna Johan Norberg och William Alftberg tror det. De brukar alltid palla – på mer än ett sätt.

Fullt upp. William Alftberg och Johan Norberg arbetar på samma jobb i Vimmerby. Nu laddar de för lördagens match mot Kallinge.

Fullt upp. William Alftberg och Johan Norberg arbetar på samma jobb i Vimmerby. Nu laddar de för lördagens match mot Kallinge.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-02-23 15:24

Vi är på plats på Vida Packaging i Vimmerby, någon timme innan lunchdags fredag. Efter lite snack med cheferna och tidigare fotbollsprofilerna Martin Milton och Oscar Hultqvist tar jag några kliv in i fabriken. 

På vägen dit ser jag att det hänger en VH-tröja på en vägg, med ett antal autografer nedplitade. Det visar sig att alla – och de är en del – hockeyspelare som tidigare har jobbat på företaget skrivit ner sina namn på den här tröjan. Här ser jag namn som Lucas Jidenius, Oscar Gustafsson, Ludvig Vännström med flera. Väl inne i själva fabriken råder det febril aktivitet, vart jag än tittar. Och där hittar jag hockeybackarna Johan Norberg och William Alftberg, däremot inte lagkompisarna William Dageryd och Hugo Ollila, som båda är sjuka den här dagen.

Norberg och Alftberg jobbar nära varandra och är fullt upptagna med det allra sista innan de snart tar veckoledigt. Båda har hörlurar runt öronen och det rullas på med poddar av olika slag.

– Just nu lyssnar jag på IKO-podden, den är bra, säger Johan Norberg. 

Det är klart att det är intressant, Oskarshamnare och hockeynörd som han är. 

undefined
Johan Norberg har liksom hela laget en stark säsong bakom sig i Vimmerby.

De är tillbaka på jobbet efter en tripp till Visby och Gotland. Det var på alla sätt och vis en bra tripp.

– Det är inte så ofta man är på Gotland, och så vann vi ju också, säger Norberg med ett garv och får medhåll av Alftberg.

Ni vet hur det gick. Vimmerby vann till slut med 3–2 efter avgörande i tredje perioden. Detta samtidigt som en av rivalerna om de där två finalplatserna, Halmstad Hammers, förlorade borta mot Tranås.

Nu är det guldläge.

Men, hur upplevde ni matchen. Ni ledde med 2–0 och tappade till 2–2. Var ni oroliga för att det inte skulle gå vägen?

– Nja, inte direkt. Jag tycker att vi ryckte upp oss igen i tredje och vi vet att vi är starka som lag, säger William Alftberg.

Han gick för övrigt i bräschen i den här matchen då han satte ledningsmålet, 0–1. Det var ett påpassligt mål efter att han snabbt uppfattat en situation, som de faktiskt pratat om innan mötet.

undefined
William Alftberg klev fram och satte ledningsmålet för VH mot Visby.

– Ja, vi hade ett snack innan och vi visste att Visby gärna slår i rundeln i egen zon. Jag såg att det var på gång och checkade fast pucken och sen ja...gjorde jag mål.

Det låter som den allra enklaste sak i världen, och visst, det var kanske inte det allra mest flashiga mål Alftberg gjort, men likafullt var det bra gjort och viktigt i det läget.

Ni vann och fick två optimala resultat, med er seger och Halmstads förlust. Firades det i nattvimlet i Visby?

– Självklart var vi glada och vi hade det trevligt efteråt på en pizzeria, men det var lugnt och det var en bra kväll, säger Norberg.

På lördag väntar jumbon Kallinge, en motståndare som bara ska städas av kan man kanske tycka sett till skillnaden i tabellen och i poäng. Nu är det ju inte riktigt så enkelt.

– Vi vet att alla matcher är tuffa och KRIF kommer nog vara desperata. De har fortfarande chans att ta sig till slutspel och kommer säkert att komma ut stenhårt, säger Alftberg.

Hur som helst, VH är klar favorit i den här matchen. Vid seger, även i en eventuell förlängning, är Vimmerby klara för finalen, vilket innebär att de bara måste besegra en motståndare för att ta sig till kvalserien. 

Något symboliskt och med tanke på vad Norberg och Alftberg jobbar med, måste frågan ändå ställas om de pallar för trycket?

Här finns ingen tveksamhet alls, trots att de inte säger det rent ut. De nöjer sig med:

– Vi har allt i våra egna händer, säger de och lyfter på en pall.

Allt för bildens skull...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!